Alle de bedste julebøger og mere end det

Nyeste ajourføring 11. august 2015

Find mange flere bøger og de gode fortællere på www.aslan.dk
Romaner og erindringer, nye bøger og klassikere, gavebøger, fra Bibelens verden for voksne og børn, artikler, Litteraturkalender … prøv at se 

Rigtig mange - også af de julebøger, der ikke kom i år - kan stadigvæk fås.
Man kan se om de kan købes og bestille dem på Hvor finder jeg bogen til en god pris?

Julebøgerne giver anledning til at se på

Født af en fattig jomfru. Barndomsevangeliernes litterære genrer: midrash og legende. Af Jean-Pierre Duclos

Er det sket? Er det sandt?
Overvejelser over hvad bibelhistorier kan og ikke kan. Af Jean-Pierre Duclos

Så vismændene stjernen? Af Jean-Pierre Duclos. 

 

www.galtenkirke.dk under Salmer findes tekster og noder til alle salmer i Folkekirkens salmebog, tillæg og den nye salmebog. Man kan også høre melodierne
Se også www.ugle.dk og www.dendanskesalmebogonline.dk
som
har alle melodier og næsten alle tekster i Den danske Salmebog.

For www.religion.dk  har jeg skrevet
Engle verden over – engle på nettet

Helligtrekongersaften
I gamle dage - da mormor var barn – stod juletræet til Helligtrekongersaften og først når det sidste lys var brændt ned, var julen forbi.

Adventskransen
før fjernsynet kom, var det mange steder skik at tænde adventskransen om aftenen og synge nogle julesalmer. Det var både juleforberedelse og hyggeligt og en god måde at lære julesalmerne på inden juleaften.


Julemærket på nettet
Med elektroniske julemærker og julekort er det let at støtte julemærkehjemmene

- og så er der jo også en del ting der skal gøres. 
Alex har en masse gode tips.

Julemusik og julekrybber bl.a.

Bethesdas Boghandel
Rømersgade 17
1362 København K
Tlf. 33 13 17 17
Fax 33 15 08 17
bog@bethesdas.dk
www.bethesdas.dk

 

De nyeste bøger står først

2015
Her er noget usædvanligt og uundværligt – til voksne – om jul ”i mørkets og dødens skygge. ”
S. 102-113 i Lotte Lyngby: En af den slags morgener. Unitas 2015. 172 s. 178 kr
.

Jul 2014

Esben Hanefelt Kristensen Ugleevangeliet. Ill. af Esben Hanefelt Kristensen. Unitas, 2014. 16 sider, ill. i farver.
Julefortællingen oplevet af en uglefamilie, der bor i en stald i Bethlehem. En varm fortælling at læse op, n år man kender juleevangeliet.

Jul 2012

Iben Krogsdal: Han kom om natten. Ill. af Lotte Kjøller. Unitas 2012. 15 s. 29 kr.
Juleevangeliet fortalt af en lille dreng på 6 år. Hans far er død, og derfor driver hans mor et lille
hotel i Betlehem. En mørk nat kommer to fremmede, Maria og Josef og beder om husly, fordi hun skal føde meget snart. Der er ikke flere senge, men de får lov til at sove i stalden. Drengen er bange i mørket og for alle de fattige hyrder, der er derude. Men pludselig kommer der en lysende stjerne! Drengen og hans mor går ud til hyrderne. Her kommer en engel og siger til dem, at Gud har fået en søn, der skal være konge over hele verden, og de skal finde ham i en krybbe i en stald i Betlehem. Alle skynder sig ind i stalden og pludselig er drengen ikke mere bange for hyrderne – han tør endda holde en af dem i hånden.
Illustrationerne er en farverig collage, der dækker drengens følelser godt.
At der er fokus på drengens følelser giver fokus på Jesus, som den, der befrier de angste og ulykkelige, og det gør den til en fornyende julebog - nok mest til oplæsning for 5-8 år.

Holger Lissners Alle tiders barn og Men dér tog de fejl kan stadig  fås. De er to af de allerbedste julebøger der findes nu.

Jul 2009

Ruben Hoel-Andersen: Isaks mærkelige nat. Ill. af Kristine Persson. Unitas 2009. 20 s. 25 kr. Partipris v/25 stk. 20 kr.
Til bogen
fås også transparenter/ online udgave af bogens illustrationer til brug ved højtlæsning i større sammenhænge – 299 kr. Bestilles på http://www.unitasforlag.dk/
Juleevangeliet som æslet Isak oplevede det, da Maria skulle ride en meget lang tur på det for at komme hen og blive talt og måtte føde Jesus i en stald.. Det er fortalt i et klart sprog, der er godt at læse højt. Netop fordi juleevangeliet findes i så mange pragtudgaver, er denne lille enkle udgave forfriskende og fin at have med i kirken eller læse som godnathistorie eller juleaftensdag. Illustrationerne er ikke så vellykkede - det nyfødte Jesusbarn er f.eks. tegnet som en siddende skaldet 2års pige - teksten fortjener en bedre illustrator. Men "Isaks mærkelige nat" er god at læse højt fra 3 år.

Unitas har nu snart udgivet disse meget anvendelige førjulebøger i mange år. To af de allerbedste danske julebøger er i serien og kan stadig fås:
Holger Lissners fornyende udgave af juleevangeliet Alle tiders barn og Men dér tog de fejl.

Obs
Charlotte Stowell: Maria og Josefs rejse til Betlehem.
Oversat af Anne-Birgitte Zoëga. Religionspædagogisk Forlag 1999. 25 kr. kan stadig fås.
 En fin og anvendelig kartonbog til de mindste og til juleevangeliet juleaften, når der er små børn.


Jul 2008


Jens Jødal: Der var engang i Bethlehem. Ill. af Niels Roland. Unitas 2008. 16.s. 25 kr. Partipris v/25 stk. 20 kr.  Transparenter - overhead 299 kr. Transparenter - online 299 kr.
http://www.unitasforlag.dk/

En far fortæller juleevangeliet for sine børn, der får nogle overraskelser, men ender med at finde det sejt!

 

Den store julebog. Det danske Bibelselskab 2008. 249, 95 kr.
”Med Den Store Julebog i hånden bliver tiden op til jul meget sjovere! Her er masser af gode historier, både gamle kendinge og nye. Her er julestads at lave, lege, spil, sange og helt nye opskrifter på julelækkerier fra Meyers Madhus.

Den Store Julebog fortæller også historien om hvorfor vi fejrer jul. Hvad var det der skete i Betlehem for over 2000 år siden? Hvem er profeten Esajas og Johannes, der døbte, og hvad har det med det hele at gøre?

Velkommen til julens forunderlige verden med en bog for hele familien.” (Forlaget)Jul 2007

Født af en fattig jomfru. Barndomsevangeliernes litterære genrer: midrash og legende. Af Jean-Pierre Duclos

Sigurd Barrett: Sigurd fortæller juleevangeliet. Ill. af Jeannette Brandt. Unitas 2007. 16.s. 25 kr. Partipris v/25 stk. 20 kr.  Transparenter - overhead 298 kr. Transparenter - online 298 kr.
http://www.unitasforlag.dk/

Sigurd Barrett fortæller juleevangeliet enkelt og mundret


Jul 2006

Carsten Lingren: Og det skete i de dage … om juleevangeliet. Borgen 2006. 109 s. 169.95 kr.

Biskop Karsten Nissen skriver om den
www.kristendom.dk

Her er årets julebog
Sidste år udgav Holger Lissner Alle tiders barn om hvordan det var for Maria at vente Jesus og tro på at han var Guds barn. I år giver han os en dejlig historie om Jesu fødsel og de hellige tre konger.

Igen har Lissner fundet en ny synsvinkel og skabt en historie der er helt rigtig at læse højt/fortælle for børn fra 5-6 år og ikke kun for børn. Forlaget har udstyret den med transparenter til brug når der er mange børn. Den er meget god at læse op og klassisk opbygget med gentagelser og stigende spænding. Alle væsentlige elementer i evangelieteksten er med.

Kejser Augustus sidder i Rom og skal bruge nogle penge – mange penge – så han forlanger en folketælling.

 ”Så de kan se, at jeg er den mægtigste mand i verden, sagde han.” Og så kommer kommentaren, der går igen i hvert afsnit ”Men der tog han fejl.”

Den kommer, da Maria tror at Gud har glemt hende; den kommer da hun efter fødslen tænker, at nu kan ingen tage hendes barn fra hende; den kommer da en hyrde tænker ”Det er løgn. Guds søn er da ikke et barn og ligger ikke i en krybbe”; den kommer da hyrdernes koner siger ”Enten har I drukket, eller også er det noget I har drømt”; den kommer da stjernetyderne tror at den nyfødte konge må fødes på et kongeslot. Men da Maria takker Gud af hele sit hjerte og siger ”Gud, du er god. Hvor er det stort, hvad du har gjort for os!” kommer fuldendelsen ”Og der tog hun ikke fejl.”

Det er ufatteligt, at Lissner igen er i stand til at fortælle hvordan det er at være en ung, usikker fødende kvinde i en fremmed by.  Og hans beskrivelse af englene hos hyrderne holder vand.

Illustrationerne – tja, de er i hvert fald ikke sentimentale og det er en god ting. De nærmer sig nogle gange snarere karikaturer og Jesus er 2-3 år. Både denne og Alle tiders barn kunne fortjene en genudgivelse med en af vore fremragende børnebogsillustratorer.

Tag ikke fejl: Her er årets julebog. Det er ikke nødvendigt at være stor udenpå, når man er det indeni.


Holger Lissner: Men dér tog de fejl.
Ill. af Jens Bach Andersen. Unitas 2006. 16 s. hæftet. 15 x 15 cm. 20 kr. 17,50 kr. pr stk. ved 25 stk. Transparenter 298 kr. Kan bestilles på www.unitasforlag.dk
 
Sune Nielsen: Hjerter til jul. Tegninger af skabeloner, klip og flet: Sune Nielsen ... Asger Nielsen, tegninger ...: Ulla Mosegaard
Olivia 2006. 69 sider, illustreret i farver, 129 kr.
Opskrifter på 24 flettede julehjerter til 24 decemberdage. Hvert hjerte illustrerer et vers fra kendte julesalmer eller –sange. Der er meget mere på
www.hjertertiljul.dk

 

Charles Dickens: Et juleeventyr. Ill. af P. J. Lynch. Oversat af Birgitte Brix. Sesam 2006. 256 s. 299 kr.
Den gamle, sure og nærige Scrooge får julenat besøg af tre ånder, der får ham overtalt til at blive et bedre menneske.

J. Krohn: Peters jul. Vers for børn Med tegninger af Pietro Krohn. Gyldendal 2006. 28 sider. 129 kr. Med cd hvor Johannes Møllehave læser hele bogen op.

Jul 2005

Dette er årets julebog!
Det er meget sjældent at der kommer en julebog med en ny synsvinkel, og denne er ganske usædvanlig: Hvordan var det for Maria at vente Jesus og tro på at han var Guds barn?  En fortæller følger hende diskret hele vejen fra bebudelsen til fødslen. Vi følger hvor svært det er med Josef, der ikke forstår noget af hele før der også kommer en engel til ham og er med på det gode besøg hos tante Elisabeth. Svangerskabets besværligheder er meget godt set og fødslen er ingen idyl, men den ender godt. Marias kærlighed til sin og Guds lille dreng lyser gennem det hele og derfor kan hun sige: Gud lad det ske med mig som du vil det! Lissner er præst og salmedigter og derfor kan han lytte sig ind til Marias tanker.   
     Det er ikke en billedbog, men en fremragende tekst der er illustreret. Illustrationerne af Sten Platz er usentimentale og med mellemøstlig tone, persontegningerne overvejende stive og manierede.
     Teksten er let og mundret at læse op og tydeligvis også beregnet til det, for der lavet transparenter (ikke set). Typografien er desværre ikke let at læse og delvis trykt i hvidt på farvet baggrund.
     Trods disse indvendinger er her en væsentlig udvidelse af julebøgerne. Hvem er den for? Efter vort skøn fra 11-12 år og for voksne. Og hvad med at bruge den til Mariæ Bebudelsesdag?
Holger Lissner: Alle tiders barn. Ill. af Sten Platz. Unitas Forlag, 2005. 16 s. 20 kr. Partipris v/25 stk. 17,50 kr. Transparenter 298 kr.

Kan bestilles på www.unitasforlag.dk

Sussi Bech. Juleevangeliet for de små. Ill. af Sussi Bech. Carlsen 2005. 89, 95 kr.
Slidstærk kartonbog med juleevangeliet ganske enkelt fortalt for de mindste og enkle farvestærke tegninger. Det er bemærkelsesværdigt at Maria ser mellemøstlig ud og ikke nordisk. Forsiden har to døre der kan lukkes op ind til barnet i krybben.
www.carlsen.dk


Julepixibøger: En rigtig Pixi. (nr. 831-835). Ill. af  Ida Gantriis.  Carlsen 2005. 8.95 hver.
På loftet sidder nissen med sin julegrød; Til julebal i Nisseland,  Søren bamjomus; Et barn er født i Bethlehem; Højt fra træets grønne top,  Dejlig er den himmelblå. Sangtekster med billeder uden noder – gode til at lære de første julesange med. Her er et bredt udvalg af glade julesange og –salmer. 

x

Hjerte løft din glædes vinger. Julens sange og salmer. Unitas Forlag, 2005. 40 s.
Pr. stk.

15 kr.

Partipris v/10 stk.

10 kr.

Se www.unitas.dk
Her er løsningen på at de færreste familier har nok til alle af samme udgave af salmebog eller sangbog til at gå rundt om juletræet. Her er 26 af de vigtigste julesalmer og juleevangeliet.
Kan bestilles på www.unitasforlag.dk


Francesca Crespi: Juleevangeliet. Oversat af  Lise Heilesen. Borgen 2005. 12 s. 139,95 kr. Farvebilledbog.

Seks pop-op tableauer med scener, der fortæller

om Jesu fødsel: Maria bebudelse, Ingen plads på

herberget, Jesusbarnet i stalden, Hyrderne på

marken, Stjernen viser vej for de tre vise mænd,

De tre vise mænd bringer gaver.
www.borgen.dk

Jul 2004
Alberte Winding: Alberte synger julesange. Politikens Forlag 2004. 199 kr. incl. Cd.

Jesper Asmussen: Julesange – og alt om julen. Ill. af Erik Strøm. Forord af Johannes Møllehave. Rubato 2004. 64 s. 98 kr.

Glade jul, dejlige jul. Julens traditioner. Carlsen 2004. s. 99 kr.

H.C. Andersen: H.C. Andersens juleeventyr. Høst 2004. 144 s. 49,95 kr. Ill. af Vilhelm Pedersen.

Selma Lagerlöf: To fortællinger om Jesus. Ill. af Julie Brabciva, oversat af Jørn E. Albert. læsepædagogisk bearbejdelse: Hanne Leth. Gyldendal 2004. 40 sider, ill. 123,75 kr. (Dingo)
Indhold: Den hellige nat; Flugten til Egypten. Let at læse.

Den hellige nat
100 år fylder Selma Lagerlöfs julelegende i år, og Gyldendal fejrer det med at udsende en illustreret af Ilon Wikland og med tekst fra Anne Marie Bjergs nyoversættelse fra 2001 af ’Kristuslegender’. Den er to fortællinger, først om Selma Lagerlöfs farmor som fortalte historier for børnene i familien hver dag hele dagen, og om sorgen ved hendes død. Og så legenden om den første julenat og om hyrden der først ved at vise barmhjertighed bliver i stand til at opleve juleunderet og se og høre englene synge, før kunne han kun se kulde og sten. Farveillustrationerne er helt forskellige i de to dele, først billeder fra en spartansk svensk hverdag for 100 år siden og så en fantastisk verden. Den er først rå og kold grønblå kun oplyst af hundenes blodrøde gab og ildens sparsomme gløder. Og da vi med hyrden kan se barnet med dets mor og alle englene bliver verden i bogstaveligste forstand himmelblå, også hjemme hos Farmor og lille Selma.
     Der er givet den nødvendige plads til at illustrere hvert enkelt afsnit, oversættelsen er god og derfor er den en dejlig oplæsningsbog. Så selv om man har ’Kristuslegender’ er det svært at undvære denne.
Selma Lagerlöf: Den hellige nat. Farveill. af Ilon Wikland. Oversat af Anne Marie Bjerg. Gyldendal 2004. 36 s. 189 kr.

x
Jul 2003

Signes jul
Med Peter Madsen og Johannes Møllehave har Det danske Bibelselskab spillet stærke kort ud. De har skabt en pragtfuld oplæsningsbog for mindre børn om hvorfor vi holder jul.
Peter Madsens tegninger er farvemættede og fulde af kraft; de er fyldt af det overskud, den glæde der hører julen til, omslaget er ligefrem monumentalt. Man mærker at julen lyser op i den mørke nordiske vintertid. Julen dengang, delvis fortalt i en drøm hos den lille pige, og Signes jul er tegnet i helt forskellige nuancer
Teksten har de lavet i fællesskab; den lader lille Signe opleve juleforberedelserne og høre Bedstemors fortællinger om hvad der skete den første jul.
Ikke alt i denne verden er som man kunne ønske sig det. Bedstemor er tegnet som en oldemor - ikke mange bedstemødre med så små børnebørn ser sådan ud! Møllehaves vers er mere rim end digte.
Det er en udpræget dansk og nærmest uoversættelig julebog med henvisninger til danske julesange og skikke, julehjerter, en rød og hvid kirke - og storebæltsbroen.
Men det er først og sidst en uomgængelig julebog fordi den gør fødslen for 2000 år siden nærværende og vedkommende og fortæller at Gud blev menneske og at det hele handler om kærlighed. Her er også plads til julesorgen hos Bedstemor der har mistet så mange af sine kære. Her er julen som vi opfatter den i Danmark anno 2003.
Signes jul. Tegnet og fortalt af Peter Madsen og Johannes Møllehave. Det danske Bibelselskab 2003. 64 s. 149 kr.
Julebog med gods i
Her er en julebog der virkelig er en fornyelse. Jesu fødsel sættes ind i sin bibelske sammenhæng fra skabelsen til i dag. Skabelsen - Esajas - Elisabeth og Zakarias, Maria og Josef og englen - Jesu fødsel - Simeon - Kong Herodes - de vise mænd - flugten til Egypten - og nutiden. Sproget er godt, og der er mange fint sete detaljer, som gør at man sætter sig ind, hvordan ikke mindst Maria oplever hvad der sker. Tonen er en mors, der fortæller sine børn om, hvad der er kristen tro om julen, trygt og med overbevisning, men uden belæring. Susie Poole (1968- ) er kendt fra bl.a. 'Du er noget særligt' (Juniorforlaget, 1997). Illustrationerne er glade og naivistiske, men ikke uforglemmelige, farverne stedvis lidt uklare. Finn Dyrhagens oversættelse er god at læse op. Der er henvisninger til både Det gamle Testamente og Det nye Testamente og ordforklaring, så man kan komme videre, nu man har fået lyst til at høre mere. Teksten er værd at arbejde videre med i familien og andre steder, hvor man vil fortælle børn, hvad julen handler om.
Susie Poole: Julerejsen. Ill. af Susie Poole. Oversat af Finn Dyrhagen. Unitas Forlag, 2002. 44 s. 128 kr.

Peter Faber: Sikken voldsom trængsel og alarm. Tegninger af Svend Otto S. (1978). Gyldendal, 2002. 24 s., farveillustreret. 99 kr.
Billedbog med noder for klaver

Astrid Lindgren: Julefortællinger. En antologi Illustreret af af Björn Berg m.fl. 5. oplag Gyldendal 2002. 183 sider. 128 kr.
Heri findes: Jul i stalden ; God nat, hr. landstryger ; Kitte Kry hjælper mormor ; Lotte kan nemlig alt - næsten da ; Nu er det snart jul ; Jul i Bulderby ; Vi er til juleselskab hos moster Jenny ; Nu begynder den isnende snestorm sin færd ; Se, Gryn, det sner! ; Jul i Junibakken ; Pippi Langstrømpe plyndrer juletræ ; Mandag den 26. december ; Lørdag den 18. december

Krohn, J.: Peters jul. Ill. af Mads Stage. Sesam, 2002. 38 s. 129 kr.

Jul i stalden
Astrid Lindgrens elskede billedbog 'Jul i stalden' er kommet igen - nyillustreret af Lars Klinting og i samme oversættelse. En mor fortæller juleevangeliet for sit barn, og barnet ser det for sig som det ville være oplevet af et ungt svensk par en vinternat på landet. Man mærker stilheden, kulden og stjernerne.
Nu er bogen i højformat og med stor typografi, en helt ny oplevelse. Den gamle slidte udgave fra 1961 blev gravet frem. Den første tanke er: At nogen kan nænne at ændre den! Men ved nærmere eftersyn er det godt at 'Jul i stalden' er blevet fornyet. Indrammet af to kik ind til mor og barn i den varme stue åbnes en tilsyneladende realistisk verden, et svensk husmandsmiljø i dæmpede vinterfarver, som i virkeligheden udtrykker følelser - udmattelse, glæde, kærlighed, højtid, samhørighed. Det er en helt dejlig bog at læse sammen med børn, godt den kan fås igen!.
Astrid Lindgren: Jul i stalden. Farveill. af Lars Klinting. Oversat af Poul Steenstrup. 2.udg. Gyldendal, 2002. 28 s. 189 kr.


Elsa Beskow: Pers og Lottes jul. Oversat af Anine Rud. 3. udg. Gyldendal, 2002. 36 s. 99 kr. Billedbog.

Selma Lagerlöf: Kristuslegender. Nyoversættelse ved Anne-Marie Bjerg. Gyldendal , 2001. 166 s. 195 kr.

Sophia de Mello Breyner Andresen: Ridderen fra Danmark. Med monotypier af Maja Lisa Engelhardt ; på dansk ved Mone Hvass. Rhodos, 2001. 57 s., ill. i farver. 98 kr.
Julelegende for voksne og børn.

Julens sange. Juleevangeliet, julesalmer og julelege. Udg. af Hans-Henrik Ley. 2. udg. Red. af Per Kølle og Vibeke Scheuer. Sesam, 2001. 64 s., ill. 20 kr. Salme- og sangtekster uden noder.


Astrid Lindgren: Jul i Bulderby. Ill. af Ilon Wikland. Oversat af Ellen Kirk. 5.udg. Gyldendal, 2001. 32 s. 30 kr. Billedbog.

Hvad Bibelen fortæller os. Tre videobånd med illustrationer af Kees de Kort. Dansk tekst Gurli Vibe Jensen. Indtalt af Bubber. Hvert bånd spiller ca. 25 minutter. Det danske Bibelselskab, 1998. 119 kr. hver.
Video 2: Zakarias og Elisabet, Jesus' fødsel, Den tolvårige Jesus, Brylluppet i Kana, Stormen på søen..
Fine bibelhistorier med smukke illustrationer, især for 4-9-årige.


"Så gør vi sådan når til kirke vi går - " Julevandring for børn i kirkerummet. Udarbejdet af Ingrid Mielke, Ruth Bjerrum, Christel Eyermann, foto: Rune Hansen. Unitas, 2001. 48 sider, illustreret i farver. 98 kr.
Krybbespil med idé- og inspirationsmateriale til en julevandring for børn i kirken eller andre steder med udgangspunkt i juleevangeliet.

 

 

 

 


Advent

Fortæl en sang : forkyndelsesmateriale til Børnesangbogen. Red. af Esther Jensen m. fl., illustrationer: Helmer Breindahl. Unitas 2002. 107 s., 148 kr. Ill. .40 børnesange bliver brugt som udgangspunkt for forkyndelse for 7-12 årige børn. Heri findes også et Luciatema. Knytter sig til Børnesangbogen 2. udgave Unitas, 2001. 155 s. ill., 175 kr.

Bodil Iversdatter Nordentoft: Lucia. Lys i mørket Klematis 1996. 46 sider.
Alt om hvorfor og hvordan Luciafesten fejres - med noder.

Selma Lagerlöf: Legenden om fru Lucia. Illustreret af Ole Spangenberg, oversat fra svensk af Kirsten Skaarup. 2000. 31 sider, illustreret. Olivia, 2000. 48 kr.
En anderledes Lucialegende.

Selma Lagerlöf: Kejserindens skattekiste. Kejseren syn. Illustreret af Ole Spangenberg. Oversat fra svensk af Kirsten Skaarup og Anne Marie Bjerg. 32 sider, illustreret. Olivia, 2001. 48 kr.

Salmer i centrum. 25 salmer i undervisningen Red. af John Rydahl, Christian Smith og Lars Nymark Heilesen. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 1999. Elevbog 106 sider 139 kr., lærervejledning 62 sider og cd 399 kr.
Heri et adventsspil.

Frode Bay: Men det skete i de dage. Julespil. - 2. oplag. - Gråsten : Drama, 1983. - 14 sider

Karin Friis Plum: Halleluja, barn Jesus! Julespil for børn /billeder ... Poul Steffensen. Religionspædagogisk Forlag, 1999. - 83 sider : ill.

Julekalenderbøger

Francesca Cesci: Et barn er født. En julekalender Illustreret af Francesca Cresci. Klematis 1999. 148 kr.
Juleevangeliet som julekalender i form af en tredimensional bog med fem opslag. Den kan stå op i advent og bindes sammen med en grøn sløjfe og gemmes til næste år; de solide papsider og låger kan holde længe. Teksten er en ultrakort genfortælling meget nær Bibelen. Illustrationerne er så gennemarbejdede at de virker lette; de minder om italiensk middelalder med stiliserede planter og engle - alle forskellige og fulde af sødme - der spiller alle mulige instrumenter. Den kan blive til megen glæde!

Jostein Gaarder: Julemysteriet Ill. af Hilde Kramer. Oversat af Kari Sønsthagen og Torben Weinreich. Høst & Søn 1997. 249 sider. 88 kr.
er en velskrevet og humorfyldt julekalenderbog for børn og voksne. Joakim finder en gammel julekalender, der leder ham ud i store eventyr: sammen med en lille pige, Elisabet, følger han efter et bjældelam gennem Europa og gennem tiden til Bethlehem den første julenat og hjem til nutiden, hvor der er hårdt brug for menneskelighed. Fra 5 år.

Kirsten Holst: Rejsen til Betlehem. Tegninger af Tove Krebs Lange. Gyldendal 1996. 172 sider. 178 kr. I Gyldendals Børnebogklub 88 kr.
I 24 afsnit fortælles om romerdrengen Marcus der er på vej fra Damaskus til Aleksandria. I karavanen møder han tre kloge mænd og en sød jødisk pige. En røver vil slå dem ihjel, men Marcus får held til at forpurre det og oplever at komme med mændene på besøg både hos Kong Herodes og hos et barn, der lige er blevet født i en stald. Fra 7 år

Erik Strid: Troldejul. En julekalender-historie Illustreret af Palle Bregnhøi. Høst & Søn 1997. 174 sider. 198 kr.
er dansk juleråhygge over temaet at lære troldene julen at kende. To børn og alle nisserne hjælper dem med det og får derigennem selv jul. Der er ellers mange forhindringer: Faderen er ulykkelig fordi slægtsgården måske skal sælges og hesten Brune er ved at dø. Der er st stort persongalleri af mennesker, trolde, nisser, mosekonen - lidt usædvanligt for årstiden - og en engel. Men de hjælper hinanden over kriserne og det ender med en noget usædvanlig trolde og nissejul i kirken om natten efter at menneskene er gået hjem. Det vil absolut være en fordel at have lært Velkommen igen, Guds engle små før eller under oplæsningen, for handlingen associerer til den. Palle Bregnhøis sorthvide illustrationer er fulde af historiens stemning. Den er en stilfærdig, hyggelig og morsom historie - en velfungerende julekalenderbog for de 6-9 årige.
 

Jul
I Ingrid Schrøder-Hansen: Bibelens historier. Det Nye Testamente. Illustreret af Roald Als. Gyldendal 1999. 304 sider. 228 kr. Side 11-34 findes den bedste genfortælling af bebudelsen og juleevangeliet!Katten i krybben

En af de allerbedste julebilledbøger jeg har set! Michael Foreman både fortæller og illustrerer kattens beretning om en skelsættende nat i den stald, hvor den plejer at fange mus. Et ungt par kommer ind, et barn bliver født og katten forjaget fra krybben. Det er til at forstå, i det vejr. Men at der kommer hyrder, og nogen der ligner konger, og pukkeldyr - det er underligt. Og alle musene liner op på række for at se med. Næste morgen rejser familien videre og alt er som før. Bortset fra, at katten ikke kan få sig til at fange nogen af de mus, der var med den nat. Denne rigtige levende, knotne og reserverede staldkat træder lige ind i en julelegende og oplever skæret fra det hellige uden at forstå det. Den refererer kun, og billedsiden viser i lys og handling hyrdernes, kongernes og dyrenes dybe tilbedelse. Illustrationerne dækker hver næsten hele opslaget. De er i stærke, alligevel afdæmpede farver og arbejder meget bevidst med lyset. Barnet stråler og oplyser moderen og de tilbedende mennesker og dyr. Kongerne opleves i en drømmeagtig blå stemning, og hverdagen efter er i klart solskin. Katten i krybben har den samme fortættede højtidsstemning som Astrid Lindgren og Harald Wibergs Jul i stalden og gør julefortællingen ny ved sin synsvinkel og kunstneriske kvalitet.
Michael Foreman: Katten i krybben. Oversat af Mich Vraa. Sesam, 2000. 28 sider, alle ill. i farver. 219 kr. Billedbog i stort format

 

 

Miraklet 

En af årets virkelige gaver: en anderledes billedbog om kærlighed og befrielse. Røveren Josef bor sammen med sin mor Magda på en losseplads. På sin vej for at røve en fin julegave til Magda møder han Maria, som er indespærret af angst i sit fine hus og, som hun siger, kun kan reddes af et mirakel. Det ved Josef ikke hvad er. Men på sin vej hjem finder han et hittebarn og kombinerer Maria og barnet for at få hendes guldlænke til sin mor. Det er ikke så let som han først tror, men efter ganske uforudseelige prøvelser bliver det jul på lossepladsen, også for den fine dame. Lisbeth Stevens' skæve groteske illustrationer rammer nøjagtigt tekstens varme og humor og ømhed og rummer også dens uhygge og fortvivlelse.
Den er ikke kun til jul, men må helt bestemt også blive en juleklassiker.
Claus Senderowitz: Miraklet. Illustreret af Lisbeth Stevens. Carlsens Forlag 1999. 32 sider. 188 kr.

Den lille engel
er en varm og dejlig billedbog om juleevangeliet set oppefra - nemlig ovenover scenen hvor skolens julespil løber af stabelen. Der står den lille engel og VIL ALDELES IKKE VÆRE MED. Men hun vil alligevel ikke gå glip af noget, så hun og læseren følger med i begivenhederne, indtil hun alligevel kommer med. Hendes kropssprog og ansigtsudtryk er så talende og så godt set og tegnet af Ruth Brown at den enkle fortælling bliver en levende og god oplevelse.
Ruth Brown: Den lille engel. Oversat af Torben Wilhelmsen. Flachs 1999. 28 sider. 188 kr.Tracey Moroney: Følg stjernen. Dansk tekst: Gunvor Lundsgaard. 2000. [20] sider, alle illustreret i farver. Juniorforlaget, 2000. 45 kr. Fin minibilledbog om de tre vise mænds vej til Bethlehem. Både til hjemmet og f. eks. kirkens bogsamling.

H.C. Andersen: Grantræet. Ill. af Svend Otto S. 4. udgave. Gyldendal, 2000. 36 sider. 30 kr.

H.C. Andersen: Den lille pige med svovlstikkerne. Ill. af Svend Otto S. 2. udgave. Gyldendal, 2000. 28 sider. 30 kr.

Selma Lagerlöf: Stenen i søen En julelegende Oversat af Kirsten Skaarup. Illustreret af Ole Spangenberg. Olivia 1999. 31 sider. 48 kr. .

H.C. Andersen: Juleeventyr og juledagbog Multivers 1999. 120 sider. 198 kr. Ill. af Lorenz Fröhlich og Vilhelm Pedersen. Incl. cd - 59 m.

Robert Westall: Vidnet. Illustreret af Sophy Williams.
Oversat af Jacob Wisby. Wisby & Wilkens 1996. 30 sider 148 kr.
Billedbog. En moderne julelegende om en kat, som oplever Jesu fødsel.

Julehistorier for børn og barnlige sjæle Fortalt af Jens Okking. Gyldendal 1998. 99 kr. cd. Peters jul; Snemanden; Den lille pige med svovlstikkerne; Juleevangeliet.

Georgie Adams: Jul i Betlehem. Ill. af Anna C. Leplar. Oversat af Mette Jørgensen. Klematis 1996. 20 s. 188 kr. Enkel billedbog i dæmpede farver om den første jul for 3-5 år.

H.C.Andersen: Den lille pige med svovlstikkerne. Ill. af Svend Otto S. Gyldendal 1992. 138 kr.

H.C.Andersen: Grantræet. Ill. af Svend Otto S. Gyldendal 1993.

Leon Baxter: Julefortællingen Oversat af Bodil Lodberg. Illustreret af Leon Baxter. Unitas 1996. 18 sider. 40 kr.
er en god julebog for de 3-5 årige. Den har en kortfattet tekst som inspiration til dramatisering af juleevangeliet og søde enkle tegninger af børn, der spiller krybbespil.

Toby Forward: Et eventyr ved juletid Ill. af Ruth Brown. Oversat af Eva Glistrup. Agertoft 1996. 44 s. 178 kr.
Billedbog. Dickens' »Et juleeventyr» genoplevet gennem den fattige mus Tim og den rige mus Tom. Fra 5 år.

Den første jul Illustrationer fra National Gallery, London. Tekster af Frances Lincoln. Oversættelse Mette Jørgensen. Klematis 1992. 29 s.
Bibelteksten er sammenkædet fra evangelisterne Mattæus og Lukas samt fra Esajas' bog i den gamle oversættelse. Foruden bebudelsen og julenat er flugten til Ægypten medtaget. Illustrationerne er helsides farvegengivelser af dejlige klassiske billeder af Fra Angelico, Botticelli og Gerard David m.fl. Stor klar typografi. Fra 5 år.

Bent Haller: Legenden om Nissen og drengen med det lange hår. 24 fortællinger i december 2. oplag. Høst & Søn 1999. IIlustreret af Martin Frøsig. 96 sider. 149 kr.

Bent Haller: Legenden om Nissen og drengen med det lange hår er udkommet på cd 1997 og fås - 160 kr. - hos
Danmarks kirkelige Mediecenter
Finlandsgade 27
Postboks 1042
8200 Århus N
Tlf. 86 16 58 55
Fax. 86 16 59 88
E-mail

Gunda Jørgensen: Kristtjørn. Historier fra Paradis til Bethlehem. 2. oplag Anis 1993. 105 s., ill. 135 kr.
15 julefortællinger hvis tone og brugbarhed godt tåler sammenligning med Selma Lagerlöfs. Især oplæsning for både børn og voksne

Selma Lagerlöf: Eventyr og fortællinger 1985. - Kristuslegender1989. Gyldendal. Også som lydbøger.
Uopslidelige eventyr og fortællinger. Heri findes bl.a. Legenden om juleroserne, Skiftingen,Lille Ruster og Den hellige nat. Fra 6 år.

Selma Lagerlöf: Legenden om juleroserne. Ill. af Ole Spangenberg. Oversat af Kirsten Skaarup. Olivia 1996. 32 s. 48 kr.
Nyoversættelse af den smukke legende om, hvordan abbed Hans fandt julerosen. Oversættelsen er lidt mere nutidig end Elisabeth Grundtvigs m.fl., men stadig tro mod Selma Lagerlöfs tone. De sorthvide illustrationer dækker teksten godt. Legenden er stadig meget (op)læseværdig og aldeles ikke så idyllisk, som titlen kunne forlede en til at tro.

Paul Leer-Salvesen: Engle, cykler og kærester. Illustreret af Jan-Kåre Øien. Oversat af Bent Faurby. Forum 1995. 72 sider. (ZOOM IND).
En anderledes julehistorie om Paul der har problemer med julespillet og hvordan karameldamen lærte ham om at leve med et menneske der har plaget en.

Johannes Møllehave: Da glæden blev født. Ill.af Nikoline Werdelin. Lindhardt & Ringhof 1995. 148 kr

Johannes Møllehave: Hvordan skal vi nå frem til jul? eller De hellige tre konger. Lindhardt & Ringhof 1996. 88 kr. Samt Jonas og hvalfisken; Den barmhjertige samaritaner; Noas ark.
Gendigtet for børn og voksne.

Gudrun Pausewang: Da julemanden kom i spjældet - og andre historier. Ill. af Markus Grolik. På dansk ved John Graae. Sommer & Sørensen 1995. 127 s. 148 kr.

Ruben Saillens: Papa Panovs forunderlige dag. Bearbejdet af Leo Tolstoy. Genfortalt af Mig Holder. Ill.af Tony Morris. Juniorforlaget 1994. 75 kr.

Gordon Stowell: Juletrio. 1: Kroejeren. 2. Hyrderne. 3. De vise mænd. Unitas 1996. 20 kr hver
3 kartonbilledbøger med meget kort, men god tekst for de mindste.

Thomas Winding: Jul hele året Carlsen 1997. 137 sider. 198 kr.

Susan Wojciechowski: Julemiraklet Ill. af P.Lynch. Oversat af Vibeke Sandberg. Agertoft 1996. 36 s. 178 kr.
Billedbog. Den dygtige billedskærer Mr. Cotton har mistet sin kone og sin søn og kan derfor ingen lyspunkter se. Alligevel skærer han nye figurer tilThomas'julekrybbe i stedet for dem der er gået tabt. Imens sker der noget med ham selv. Fra 5 år.

Anna Marie og Erik Ågård: 'Hjemme hos Maria' og 'Fødselsdag i Betlehem'. Ill.af Kirsten Hoffmann. Det danske Bibelselskab 1994. 15 kr. hver. - Det er juleevangeliet enkelt fortalt for de små i Pixibogsformat med søde, men ikke sentimentale tegninger.

J. Krohn: Peters jul. Vers for børn Illustreret af Herluf Jensenius. 6. udgave 17. oplag . Gyldendal 1998. 36 sider. 88 kr.

 

Se flere gode bøger på  

www.aslan.dk

www.bibliotek.dk


 

 ©