Klip fra ASLAN

 

Fra 2000/1

Røde og hvide hjerter
- en billed- og snakkesammen bog, som undertitlen siger "om skilsmisse og om kærlighed af forskellig slags". Den otte-niårige Svend oplever at forældrene skilles og alting bliver værre for ham og hans tre søskende. Vil mor også gå fra ham? Hun finder ham fortabt i en stol, og de får en god snak om røde og hvide hjerter. Hvide hjerter er forelskelser og kærlighed til ægtefæller, og til venner og heste og al den slags, der kan gå over. Røde hjerter er kærlighed til sine børn og sine forældre, og de røde hjerter kan aldrig gå i stykker. Man kan have ubegrænset mange røde hjerter. Illustrationerne er stærke, grove, i kraftige farver og dækker følelserne godt. En vellykket og væsentlig bog om et svært emne med mange anvendelsesmuligheder, især til 5-10 årige.
Tin Wigilius: Røde og hvide hjerter. En bog for børn om skilsmisse og om kærlighed af forskellig slags. Illustreret af forfatteren. Oversat fra svensk af Tine Lindhardt. Unitas 1999. 48 sider. 128 kr.


Uledsagede flygtningebørn i 1939
Der er et liv efter flugten - måske. Men hvordan er det liv? Annika Thor, hvis jødiske mor flygtede til Sverige, har skrevet en serie på fire bind om det; de kan læses uafhængigt af hinanden, men fortjener at blive læst i rækkefølge. Annika Thor fik ganske usædvanligt Nordisk Børnebogspris i 1999 for sit forfatterskab, skønt hun først debuterede i 1996 med det første bind En ø i havet. Hendes Sandhed eller konsekvens om mobning (dansk oversættelse Fremad,1998) er ligeledes prisbelønnet. Steffi (12) og lillesøsterenNelli bliver af deres forældre sendt til Sverige for at redde deres liv. Forældrene er voksne, de kan ikke få indrejsetilladelse. Fra et velstående jødisk lægehjem i Wien bliver pigerne omplantede til småkårshjem på en lille svensk ø. De bliver skilt ad og skal bo hos to familier der tilhører pinsebevægelsen og ikke har den mindste forståelse for børnenes baggrund. De forventes at tilslutte sig bevægelsen og Nelli lader sig døbe, mens den ældre Steffi nægter, hun vil forblive jøde, selv om hun ikke er opdraget religiøst. Hun vil være læge ligesom sin far, men på øen går pigerne ud af skolen efter 6. klasse og kommer i huset. Takket være støtte fra en lærer lykkes dog for hende fortsætte skolegangen, selv om det betyder at hun må bo ensom i Göteborg, men hun bliver student og kan altså komme til at læse medicin. Steffi har lovet forældrene at passe godt på Nelli og er forpint over, at det ikke lykkes for hende, de bor jo ikke sammen. Nelli vælger at lade sig assimilere i det svenske samfund, det er den eneste måde hun kan overleve på. Hun føler sig svigtet af forældrene og er for lille til at forstå, at de reddede hendes liv ved at sende hende bort. Den eneste kontakt er nu de få breve mellem forældre og børn. Begge parter søger at skåne hinanden for den ubærlige sandhed. Forældrene kommer i koncentrationslejren Theresienstadt og senere til Stuttgart, moderen dør og breve til faderen kommer tilbage stemplet Abgereist. Krigen slutter og efter mange dage får de kontakt med deres far. Han kan komme til Sverige, men må kun være læge for jøder, ikke for svenskere, ellers skal han tage hele uddannelsen forfra. Derfor ender det med, at de tager imod tilbuddet om at rejse til familie i USA, hvor der ikke er den slags restriktioner . Det er ikke så svært at give en flugtbeskrivelse, men at skrive om den langsomme hverdag, det er en kunst, og den kan Annika Thor. Fortalt i nutid set fra Steffis og Nellis synsvinkel, mest fra Steffis, opleves forladtheden, hjemveen, savnet af forældrene, vreden mod dem fordi de sendte børnene bort, brevene der lyver tilværelsen bedre end den er for ikke at gøre forældrene urolige, den kvælende angst da forældrene forsvinder, det håbløse håb om at se dem igen. Sådan er det også at være flygtning. Tidsbilledet og miljøet holder. Eva Glistrups oversættelse er lydefri. Her er en meget læseværdig børne- og ungdomsbog, aktuel i Danmark med mange uledsagede flygtningebørn, fremragende til oplæsning.
Annika Thor: En ø i havet. 248 kr. Åkandedammen. 228 kr. Havets dyb. 238 kr.
Åbent hav. 248 kr. Oversat af Eva Glistrup. Fremad 1998-89.

Børn i Bibelen
Her er fire små gennemarbejdede kartonbøger om børn i Bibelen, to fra Det gamle Testamente og to fra Det nye Testamente. Enkle naturalistiske farvetegninger og kort klar tekst. Der er henvisning til Bibelteksten og 'find fire figurer i bogen' til fælles fornøjelse. Så små bøger bliver let overset, men disse er virkelig værd at bruge både hjemme - fra to-tre år - og i kirkernes billedbogskasser til små børn.
Catherine Stowell: Børn i Bibelen: Den lille pige, som Jesus helbredte; Drengen, som gav sin
frokost til Jesus; Samuel, drengen der hjalp Eli; Storesøster Miriam, som hjalp sin lillebror.
Oversat af Marianne Pedersen. Unitas 1999. 8 sider og 20 kr. hver. (Stablebøgerne).


På gensyn, Farmor!
Billedbog, hvor den seks-syv-årige Alma fortæller om, hvordan det var, da hendes farmor døde og blev begravet. Nu skal farmor og farfar mødes igen i himlen,og Alma forestiller sig, at hun vinker til hende, for nu er hun ikke syg og træt mere. Der er plads til både sorgen og til gode, glade minder, og illustrationerne dækker både sorgen, vreden og glæden. Jeg-formen er usædvanlig i en billedbog, men Alma er sandsynlig i sine erindringer og skift mellem de forskellige følelser.

Annu Liikkanen: På gensyn, Farmor! IIlustreret af Lars Andersson. Oversat af Mette Jør -
gensen. Klematis 1998. 28 sider. 198 kr.

Når lillebror dør
Billedbog om den seksårige Joeri der pludselig har mistet sin lillebror. Han og hans far tegner og fortæller om, hvordan det var, ved at fortælle om Jonas Kanin og hans bror Jesper og de andre dyr i skoven. Jonas er forfærdelig ked af det, og vred, men hans venner holder ud og bliver hos ham, og en dag kan han lege igen. En usædvanlig fin og givende bog for mindre børn om at man kommer igennem sorgen, en dag kan man lege igen. Fås gennem biblioteket.
Joeri og Piet Breebaart: Når man dør, får man det så bedre? På dansk ved Lotte Nyholm.
Forum 1993. 29 s., farveill.

Aldrig mere og for altid
Fin billedbog for 4-8årige om at der kommer et nyt liv efter sorgen. Det er anderledes, men det kan blive godt. Lottes far er død og hun har næsten også mistet sin mor, som er forstenet over tabet. Men en dag kan hun se Lotte igen. Lotte får det fineste billede af far ind til sin seng, så hun kan give ham et kys når hun savner ham. Det gør ondt at savne ham, men det føles alligevel rigtigt. Mor siger, at de vil komme til at savne far mindre med tiden, og Lotte ved, at nu vil mor begynde at lege med hende igen. Teksten er enkel og god at læse op. Illustrationerne er store og enkle i kraftige farver og viser meget fint udviklingen fra den store tomme fortvivlelse til Lottes nye tryghed og håb.
Tannia Sels: Aldrig mere og for altid. Illustreret af Joke Pyke. Oversat af Willy Louise Stam Prahl. Klematis, 2000. 28 sider. 198 kr.


Påske og pinse i billedbøger

I samme udstyr og format som Maria, Josef og verdens første jul og Kalle Kamel og verdens første julegaver er her to små billedbøger om påske og om pinse. Dem er der ikke ret mange af. Teksten er lagt i munden på æslet, der bar Jesus palmesøndag, og på en papegøje der oplever pinseunderet. Trykket er meget småt, det er oplæsningsbøger. Teksten er to regulære børneprædikener, der forudsætter hændelserne bekendt. Illustrationerne - af samme illustrator som de to første - er karikerede og passer ikke til teksten. Korsfæstelsen er direkte usmagelig, en henrettelse er ikke morsom. Der savnes børnebøger om påske og pinse, og det er en god idé at arbejde med nye former, men disse to er ikke lykkedes.
Werner Fischer-Nielsen: Æselføllet der fik en konge på ryggen. Illustreret af Luca Fat
tore. Unitas 2000. 16 sider. 20 kr.; Werner Fischer-Nielsen: Peters papegøje - og en
mærkelig pinse. Illustreret af Luca Fattore. Unitas Forlag 2000. 16 sider. 20 kr. Der
kan købes transparenter for 298 kr. pr sæt à otte farvebilleder

God børnebibel
Her er en fin børnebibel for de 6-11-årige; den har tre svenske forfattere og er oversat og bearbejdet. til dansk af Anna Marie og Erik Ågård. Der er valgt 64 fortællinger fra Det gamle Testamente, 69 fra evangelierne og 14 fra Apostlenes gerninger samt et glimt fra Johannes’ åbenbaring. Der er indflettet et par af Davids salmer og Salomos ordsprog, breve fra Paulus og Johannes. Udvalget er kernefortællingerne, der normalt findes i en bibelhisto
rie. De er genfortalt på moderne sprog med korte afsnit, mundret at læse op; god klar skrift, enkelt sprog og tiltrækkende layout gør at den ikke sværere end at mange børn fra 3-4 klasse selv kan læse den. Ulf Löfgren har naivistiske farveillustrationer med udtryksfulde ansigter på hvert eneste opslag. Fortællingerne fra Det gamle Testamente giver tydeligt indtryk af at her er tale om en fremadskridende historie og ikke om løse episoder. Der er gode registre: indholdsfortegnelse, personregister, henvisninger til Bibelen, kort over Det gamle Testamentes og Det nye Testamentes tid og Kanaans land, også af Löfgren. Jeg har aldrig før set en slidt børnebibel på biblioteket! Et godt tegn for en bog. Alt i alt er Bibelen for børn ikke blot an af de bedste løsninger på en bibelhistorie for mindre børn, den er god!
Karin Anderson: Bibelen for børn. Dansk udgave Anna Marie og Erik Ågård. 1. udgave, 2. oplag. Materialecentralen/Religionspædagogisk Center 1998. 271 sider. 150 kr.

 

Musik til bjørnens dans
er en uforglemmelig fortælling om tilgivelse. Henrys bror er død og midt i sorgen møder han ondskaben i skikkelse af den købmand, han arbejder for om eftermiddagen. En gammel jøde har overlevet de koncentrationslejre, hvor hele hans familie døde, og finder nu trøst i at bygge en model af fortidens landsby. Købmanden forlanger både med løfter og trusler om at ødelægge hans og hans forældres eksistens, at Henry skal ødelægge den. Han vil gøre det for sine forældres skyld, og vil ikke for den gamle mands skyld - og så falder køllen alligevel ned på landsbyen fra hans hånd ved et uheld. Det kan han ikke genoprette, men han nægter at tage imod belønningen og når til at turde være sammen med den gamle mand igen og til at forstå noget om tilgivelse. Biblioteket kan skaffe den og den give en stor oplevelse til det hold, der har en lærer eller præst, der vil læse den højt.
Cormier, Robert: Musik til bjørnens dans. Oversat af Kurt Strandberg. Høst & Søn,
1993.

www.religion.dk
hedder Kristeligt Dagblads nye hjemmeside. Dels er der nyheder og andet stof fra bladet, der er en af Danmarks pålideligste aviser og har den bedste behandling af kirkelige nyheder og baggrundsstof. Dels har bladet investeret mange kræfter i at lave Danmarks eneste portal til hele den religiøse verden på nettet. Her kan man finde stort set alt under rubrikkerne Nyheder og medier, Filosofi og etik med debat om bl.a. dødshjælp, abort og arbejdsetik, Studier og forskning, Kristendom i Danmark med alle kirkesamfund, Kristendom i Udlandet, Religioner i Danmark Religioner i Udlandet (her er både bahai, buddhisme, hinduisme, islam, jødedom, naturreligioner og nordisk religion), Nyreligiøsitet, Mission og U-land og Øvrige (litteratur, kunst, musik, humor, chat og personlige hjemmesider). Alt udvalgt, kvalitetsvurderet og kommenteret af en gruppe, der har arbejdet siden juli 1999 efter bibliotekernes gode princip: Kvalitet, aktualitet, alsidighed. Der er allerede over 3000 links, og der kommer nye hver dag. Man kan finde stort set alt: alt om folkekirken og kirkesamfund, dokumenter, arkiver, billeder, biografier, museer … , hvis eksistens man ikke anede. Der er også en række barske links om martyrerne i Den forfulgte kirke; børn og voksne der forfølges og myrdes verden over, fordi de er kristne.
Til hvert site er der en skjult funktion der hedder nøgleord. Den gør at man kan beskrive et site meget præcist og gør det muligt at søge på emner, der ikke er plads til i selve beskrivelsen. Det gør det også muligt at finde emner fra alle kategorier i religion.dk i samme søgning. f eks. jul, påske, pinse, ikoner, bøn. Selv om bl.a. Bibelen, teologi, økumeni har deres egne kategorier, så findes de også mange flere steder, og de kan findes gennem søgefunktionen. Desuden er der artikler, nyheder, jobannoncer og andet stof fra selve bladet.
Bibliotekerne og Undervisningsministeriet har straks sat www.religion.dk på deres lister over anbefalede sider til studie- og undervisningsbrug. Den vil hurtigt blive uundværlig for enhver internetbruger, der interesserer sig for religion, tro, etik og eksistens, hvadenten det er som privatperson eller i embeds medfør – den er oplagt til at bogmærke. Jeg er fagredaktør på Kristendom i udlandet og derfor sådan set inhabil, men har som bruger nu mange gange konstateret, at religion.dk er et godt redskab, og derfor skal den med her.

Fra 1999/4

Lille Asmodeus
Et frydefuldt eventyr om kærlighedens magt! Lille Asmodeus er søn af selveste djævelen - en mislykket søn, for han er aldrig ækel eller uartig. Faderen griber til sit sidste halmstrå og beder ham om at gå op på jorden og finde en der vil sælge sin sjæl til djævelen. Asmodeus vil gøre alt for at glæde sin far, men det er sværere end forventet. Han kommer til at sende en ko op at flyve og får bank af nogle børn, men bliver reddet af en bager, som Asmodeus er overbevist om er en engel. Kort før fristens udløb møder han pigen Kristina, som er villig til at sælge sin sjæl for at redde sin syge lillebror. Han bliver rask, og de børn vandrer ned i det underjordiske. Djævelen er stolt over sin dygtige søn, indtil han opdager at det er umuligt for ham at få Kristinas sjæl, fordi hun vil noget godt. Det er imod reglerne og kan ganske enkelt ikke lade sig gøre. Anna Höglunds illustrationer dækker tekstens varme, humor og poesi. En billedbog der får en til at se sig om efter et kært barn at dele den med.
Ulf Stark: Lille Asmodeus. Illustreret af Anna Höglund. Oversat af Nils Hartmann. Gyldendal 1999. 46 sider. 168 kr.

Slangen i sækken
Enestående er et ord der kun sjældent er brug for. Slangen i sækken er en enestående børneroman. Den handler om følelser og etik og opbygger langsomt og sikkert en ulidelig spænding, der forløses til sidst. En spænding der ikke bygger på fang tyven-dramatik, men på stærke følelser og handlingskonsekvenser.
I en lille landsby bor Jens på næsten ti år. Man ved så meget om hinanden i små samfund, også at Antons mor er luder. Hvad det så er står mindre klart for Jens og hans kammerater, der klatrer op i hendes æbletræ for ved selvsyn at finde ud af det. De falder ned og kommer til skade, og det eneste gode der kommer ud af det, er at Jens og den et par år ældre Anton bliver venner. Jens og hans morfar er meget tæt på hinanden, og morfar snakker stille og roligt med ham og fortæller ud af egen erfaring, at nogle gange kan man komme til at gøre skade selv om det slet ikke er det man vil. Og Jens begynder at tænke over, hvordan det der sker føles for andre. Anton har en hemmelig hule hvor han opdrætter slanger til hævn over sin storebror, og Jens er med ham der den sommer. Hvad der derefter hænder er så intenst spændende og så væsentligt, at det ikke skal afsløres her. Slangen i sækken er bogen at læse op fra 8-12, og med sit klare sprog og gode tryk kan mange læse den selv fra ni år. Den kommer vel som lydbog?
Johanne Dal: Slangen i sækken. Høst & Søn 1999. 158 sider. 198 kr.

Salmer i centrum
Skoletjenesterne i Randers og København-Frederiksberg samt Skole-kirkesamarbejdet i Ebeltoft-Rosenholm-Rønde har de sidste seks år arbejdet med salmeværksteder og med salmer i 3.-6. klasser og udgiver nu dette materiale for at give andre mulighed for at blive inspireret af deres erfaringer. Og det er et både gennemarbejdet og inspirerende materiale til undervisning i dansk, religion, musik og tværfagligt samarbejde med børn, unge og voksne. Her er elevbog med 25 nye og kendte salmer illustreret med både nye og kendte kunstværker; salmetekster og -historie, bibeltekster, biografier af salmedigterne, opgaver. Lærervejledningen giver forslag til hvordan man kan arbejde med materialet og ekstraopgaver; her er noder til alle salmer og en cd med to vers af hver salme. Desuden er her et adventsspil. Et spændende materiale der også har mange muligheder udenfor skolen, f.eks. til gode sogneaftener.

Salmer i centrum. 25 salmer i undervisningen Red. af John Rydahl, Christian Smith og Lars Nymark Heilesen. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 1999. Elevbog 106 sider 139 kr., lærervejledning 62 sider og cd 399 kr.

Rejsen til Jakobs by
I forbindelse med sin store Børnenes Danmarkshistorie udgiver Nils Hartmann også en serie for børn, Danmarkshistorier, der bredere fortæller om en person og en periode. Foreløbig er der udkommet Amled og Uffe, Roar og Helge, Gøngehøvdingen, Tyge Brahe og Rejsen til Jakobs by. Jakobs by er Santiago de Compostela, og bogen bygger på Hartmanns egne vandringer til pilgrimsbyen og den
historiske person Peder Kæller, der omtales i Esrum Klosters brevbog. Peder Kæller valfartede rent faktisk derned, og ved at lade ham tage sin fiktive nevø Jonas med kan den lange tur opleves gennem hans øjne. Kirsten Raagaard har gennemillustreret i farver med billeder på hvert opslag. Jonas er vist som en moderne dreng, let at identificere sig med, mens bipersonerne er i stiliserede middelalderdragter. Både Rolandskvadet og sagnene om Sankt Jakob genfortælles. I løbet af den lange vandring får Jonas og læseren meget at vide om de lande de drager igennem, tiden og korstogene; det er en læseværdig rejseberetning for de 11-13-årige med kort over rejsen og et lille leksikon over ord og begreber.

Niels Hartmann: Rejsen til Jakobs by. Illustreret af Kirsten Raagaard. Gyldendal 1999. 48 sider. 198 kr.

 

Tobias og englen
er en anderledes og vedkommende børneroman fra Italien om den niårige Martina, der bliver svigtet af sine forældre. Hun er så ulykkelig at hun løber hjemmefra og bor hos en posedame. Her oplever hun håb og trøst ved at hendes skytsengel griber ind, bringer familien sammen igen og lover, at hun aldrig mere skal være alene. Modsat så mange af de skytsengle, der er blevet moderne i børnebøger, er denne skytsengel en meningsfyldt person, en voksen pålidelig beskytter. Illustrationerne i skiftevis sorthvid og farve er bemærkelsesværdige. De er stiliserede og dækker alligevel både den moderne storby med dens ensomhed og Martinas skiftende sindsstemninger. Hendes faste holdepunkt er morfaderen, og det er ham der kalder hende Tobias, når de leger hun er hans hund. Oversættelsen er god. Tobias og englen opbygger sin egen verden og i den er personer og handling pålidelig. En livsbekræftende bog at læse og læse højt.
Susanna Tamaro: Tobias og englen. Illustreret af Gabriella Giandelli. Oversat af
Jytte Lollesgaard. Lindhardt og Ringhof Forlag 1999. 119 sider. 158 kr.

 

Vi var fem
er en aktuel og væsentlig ungdomsbog om de fremvoksende ungnazister i Norge. Kari Sverdrup har selv som lærer oplevet en elev i niende klasse blive forfulgt af ungnazister og besluttede derefter at undersøge forholdene og skrive en bog om hvordan det kan gå til at almindelige unge falder for nazisternes propaganda. Hun konstaterede at White Power Music er et væsentligt middel til udbredelsen. Mange af episoderne harvirkelig fundet sted, men personerne er fiktive. Den norske udgave er afsluttet i 1997, men desværre stadig topaktuel. De fem er fortælleren Maja og fire af hendes skolekammerater Eline, David, Carlos og Ole. Deres baggrund er meget forskellig: Elines lever alene med sin sindssyge mor, David er jøde, Carlos er indvandrer og Ole er den som bliver nazist på grund af
sin underlegenhedsfølelse og angiver sine kammerater til nazisterne. De slutter sig til de antifascistiske grupper og handlingen kulminerer i kofrontationen på Trollhättan, der virkelig fandt sted. Det er lidt skematisk som dokumentarromaner let bliver; alligevel lever både personer og dialoger, en spirende kærlighed vises diskret og sandsynligt. Vi var fem er både en læseværdig ungdomsbog fra Den grå serie, der altid er værd at lægge mærke til, og værd at tage i betragtning når man drøfter nazisme med unge.
Kari Sverdrup: Vi var fem. Oversat af Karin Bodenhoff. Gyldendal 1999. 193
sider. 198 kr. (Den grå serie)

Fra 1999/3

Bibelens historier. Det nye Testamente
Nu er den kommet: bibelhistorien for alle fra 9-10 år og ubegrænset opefter. Med stærke tegninger af Roald Als er her værket som åbner Bibelen og er den bedste indføring i Bibelen for store børn og unge, for ikke særlig Bibelvante, og for dem som overvejer at blive døbt. Mange års hårdt arbejde har slidt alt overflødigt bort, så den er let at læse. Den læses - sluges - som en roman; men sammenligning med Bibelen viser hver gang at det holder. Her findes mening og sammenhæng, og derfra kan man gå videre. I foråret udkom Det gamle Testamente, der allerede er kommet i 2. oplag, og nu er arbejdet fuldført med Det nye Testamente. Lykkeligvis kommer begge bind også i Gyldendals Bogklub.

Ingrid Schrøder-Hansen er sognepræst, teolog og bibelhistoriefortæller, og hun bruger det alt sammen til at skabe en helhed af de fire evangelier, Det gamle Testamente, Apostlenes gerninger, brevene og Johannes Åbenbaring. Der er kort og Hvor står det i Bibelen, så man selv kan slå efter og læse videre.
Bibelens historier er inddelt i syv bøger: Messias; På vej; Rigets fest; Op til Jerusalem; Påske; Ud i al verden; Den yderste dag. Roald Als har tegnet omslaget og indleder hver bog med en sort/hvid helsidesillustration. Det lykkes ham at vise væsentlige sider i teksten gennem sine vægtige lavstammede skikkelser. Tegningerne er meget forskellige i stil svarende til de meget forskellige bøger
Jesu liv, død, opstandelse og himmelfart og kirkens første tid genfortælles i sammenhæng med brevene, set ud fra apostlenes synsvinkel. Det er Det nye Testamente der fortælles, men som om vi er samtidige med fortællerne og ikke ved hvad der sker herefter. Usikkerheden og deres voksende og vaklende tro opleves. Johannes åbenbaring er en enestående oplevelse: Den gamle Johannes fortæller den til sine medfanger på øen Patmos, forklædt som eventyr for at narre fangevogteren.
Hver episode står som et klart billede for det indre øje. Personerne karakteriseres med ganske få præcise ord, deres handlinger og kropssprog taler. Dialogerne er troværdige. Salmer fra Salmernes Bog og Pauli hymner er gendigtede, så de bliver nye, der hvor det falder naturligt for personerne at bruge dem.
Som det er tradition i folkekirken tales der om Jesu søstre og brødre, mens ortodokse og katolikker taler om fætre og kusiner. Derom strides de lærde, men det er ikke afgørende i forhold til at de er enige om - og Ingrid Schrøder-Hansen er enig i - at han er født af Helligånden. Jesu undfangelse - og Josefs kvaler i den forbindelse - er beskrevet meget fint og meget teksttro.
Ingrid Schrøder-Hansen er ikke kun historiefortæller, men evangelist. Hun bringer det glade budskab, og det på en måde der får en til at lytte. Ingen familie med den mindste interesse for kristendom - eller kulturhistorie - kan undvære de to bind af Bibelens historier. De må deles med andre og ikke mindst læses op.
Ingrid Schrøder-Hansen: Bibelens historier. Det Nye Testamente. Illustreret af Roald Als. Gyldendal 1999. 304 sider. 228 kr.

En gedigen bog om sorg for børn
En velskrevet børneroman der samtidig fortæller meget om død og sorg, som det er godt at vide også for børn. De er jo ikke fritagne for sorg.
Solveig er 12 år da hendes kusine Lene bliver dræbt af en bil, mens de leger. Solveig er overbevist om at det er hendes skyld, fordi hun gik med til at spille bold på et farligt sted. I første omgang søger forældrene at beskytte hende ved at tie og ikke lade hende komme med begravelsen. Resultatet er blot at Solveig føler sig udstødt og er godt på vej til at blive syg af sorg og skyldfølelse. Gode venner hjælper familien i gang med at tale om sorgen og skyldfølelsen, og de finder trøst og styrke i tro og bøn og sange fra Juniorklubben, selv om de stadig ikke fatter at Gud tillod at Lene skulle dø. Det er sobert og ægte beskrevet. Der er nogle fine pointer i bogen: forældre er ikke fejlfrie; det er i orden at være vred på Gud - men sig det til ham; man skal ikke være alene når man sørger, og heller ikke lade andre være alene.
En væsentlig og læseværdig bog der uden pegefingre giver børn nogle redskaber til at håndtere død og sorg og fortæller væsentlige ting om død og tro. Der er mange troværdige situationer og dialoger. 10-12-årige kan læse den selv, men den er god at læse op og tale sammen om allerede fra otte år.
Bente Graugaard Nielsen: Solveig. Lohse, 1996. 114 sider. 98 kr. Omslag af Henning Aardestrup.

Når ægtefællen dør
Bente Chemnitz har som sognepræst og hospitalspræst ved Rigshospitalet fulgt mange døende og deres pårørende og har til dem og andre skrevet Kom i den sidste nattevagt … Omsorg for døende (Aschehoug 1995), Er det min skyld, eller hvad er meningen - om sygdom og tro og Det sker kun for naboen. Sjælesorg for syge, døende og pårørende (Aschehoug 1998). Nu kommer så Når ægtefællen dør, som - lige så enkelt skrevet, for når man er udmattet kan man ikke læse svære ting - er en pålidelig støttestav til den mand eller kvinde som har mistet sin livsledsager. Uden at være påtrængende hviler den i en kristen tro på at vi ikke er alene her, og efter påskemorgen er døden ikke det sidste. Her er først kort og klart hvad der er nødvendigt at vide og tage stilling til med hensyn til begravelsen. En række "sorgfortællinger" viser hvordan mennesker er kommet levende igennem sorgen, illustreret af prosadigte. Sidste del fortæller meget om at komme igennem sorgen, at tage mod andres hjælp og eventuelt opsøge den, og om den tilladte vrede mod Gud; den bygger helt tydeligt på erfaring. Når ægtefællen dør burde komme alle ægtefæller i hænde ved dødsfaldet, gerne før, fordi Chemnitz har skrevet sin gode bog for at vise, at der er mere liv, selv om det ufattelige sker. Det eneste der savnes er litteraturhenvisninger. Bl. a. Johannes Værge: Når døden bliver virkelig (Rosinante 1991) og Kirsten Brenøe: Sorgarbejde - at blive alene (Lademann 1993) er gode at supplere med.
Bente Chemnitz: Når ægtefællen dør Aschehoug 1999. 149 sider. 149 kr.

Fra 1999/2

Bibelhistorien for de små
Sesam har valgt en engelsk bibelhistorie gennemillustreret i farver af Leon Baxter og dermed er udvalget og pladsfordelingen givet. Men Tine Lindhardt har fået frie hænder og har skabt sin helt egen bog, ingen oversættelse. Hun fortæller som en mor, der er teolog og ved hvad fortællingerne betyder. Nødvendige forklaringer er naturligt flettet ind i historien. Der er taget hensyn til børnenes alder ved at skræmmende eller anstødelige historier som Isaks ofring og udslettelsen af Faraos hær er undgået, og Potifars kone vil bare kysse Josef. Korsfæstelsen kan jo ikke undgås, men er dæmpet fortalt. Der er lige mange fortællinger fra Det gamle Testamente og Det nye Testamente, og de passer i længden til en historie. Sproget er levende og godt at læse op. Leon Baxter kendes fra bl. a. Julefortællingen (Unitas). Han tegner her moderne mennesker i gammeldags klæder, let naivistiske og oftest uden baggrund, tit med et anstrøg af karikatur. Selv løverne i løvekulen er venlige - der er ikke megen saft og kraft i illustrationerne. Teksten havde fortjent bedre.
Med Tine Lindhardts genfortælling af de dele af Bibelen som ingen børn skulle gå glip af har vi fået en god bibelhistorie for de 4-8 årige. Når de har hørt den, har de noget at bygge videre på.
Sesams børnebibel. Genfortalt af Tine Lindhardt. Udvalgt af Pat Alexander. IIlustreret af Leon Baxter. Sesam 1998. 478 sider. 149 kr.

Den lille engel
er en varm og dejlig billedbog om juleevangeliet set oppefra - nemlig ovenover scenen hvor skolens julespil løber af stabelen. Der står den lille engel og VIL ALDELES IKKE VÆRE MED. Men hun vil alligevel ikke gå glip af noget, så hun og læseren følger med i begivenhederne, indtil hun alligevel kommer med. Hendes kropssprog og ansigtsudtryk er så talende og så godt set og tegnet af Ruth Brown at den enkle fortælling bliver en levende og god oplevelse.
Ruth Brown: Den lille engel. Oversat af Torben Wilhelmsen. Flachs 1999. 28 sider. 188 kr.

En anderledes julekalender
Juleevangeliet som julekalender i form af en tredimensional bog med fem opslag. Den kan stå op i advent og bindes sammen med en grøn sløjfe og gemmes til næste år; de solide papsider og låger kan holde længe. Teksten er en ultrakort genfortælling meget nær Bibelen. Illustrationerne er så gennemarbejdede at de virker lette; de minder om italiensk middelalder med stiliserede planter og engle - alle forskellige og fulde af sødme - der spiller alle mulige instrumenter. Den kan blive til megen glæde!
Francesca Cesci: Et barn er født. En julekalender. Illustreret af Francesca Cresci. Klematis 1999. 148 kr.

At have en psykisk syg forælder
er der ikke mange børnebøger om. Da mor græd og kom på sygehuset er en billedbog for mindre børn om den 5-årige Kaspers oplevelse af hvordan hans mor, Kasper selv og hans far oplever at hans mor har en depression, kommer på sygehuset og bliver rask igen og endelig kommer hjem til dem. Der er et efterord til den voksne læser om hvad og hvor meget barnet skal vide og være med til, og hvordan man kan hjælpe barnet. Det er en af de bøger man skal læse selv før den bliver læst højt. Det er lykkedes at skabe en ægte og god bog, der ikke går uden om det hårde, men heller ikke er unødvendig skræmmende. Illustrationerne udvider teksten fremragende. I en stor grov streg hvor farverne blandes af tydelige farvestrøg viser både mimik og kropssprog tydeligt hvad alle oplever og føler - se Aslans forside! En væsentlig og læseværdig bog også for børn der ikke har sygdom i hjemmet, men her kan høre om hvordan det kan være og få mindre berøringsangst over for psykisk sygdom.
Christina Bredstrup: Da mor græd og kom på sygehuset. Af Christina Bredstrup og Jette Andreasen. Illustreret af Martin Leighton Eliasen. Høst & Søn 1999. 36 sider alle i farver. 188 kr.

Broder Benedikts beretninger

Nogen gange er det ren fryd at læse anmelderbøger. Det er i høj grad tilfældet med hæfterne om Broder Benedikt af Freddy Milton, som trods navnet er dansk og fader til mange gode tegneserier. Opfordret af Unitas og FDF har han ladet sig inspirere af Jeppe Aakjærs Af Gammel Jehannes hans bivelskisttaari til at tegne og fortælle to tegneserier - i farver - om munken Benedikt, der skyller i land hos vikingerne og straks går i gang med at fortælle dem bibelhistorier med bogstavrim og svagt jysk tonefald. Det lykkes ham faktisk ikke blot at overtale dem til at bygge en kirke, men også at formidle ganske meget af idéen bag det hele.Ikke mindst er hans udgave af Abraham og Isak og af den fortabte søn tankevækkende og direkte gribende. Miltons tegneserier har et overskud af humor og usentimental ømhed. Et must for børnefamilier og kirkernes børnebogskasser.

Freddy Milton: Broder Benedikts beretning. En kærlig krønike om kristendommens komme. Tegnet og fortalt af Freddy Milton. UNITAS og FDF 1997. 48 sider. 98 kr. og Freddy Milton: Broder Benedikts byggeri Tegnet fortalt af Freddy Milton. UNITAS og Spejderforlaget 1998. 48 sider. 98 kr.

 

 

Juniorforlaget udvalgte sidste år vinderbøgerne i sin børnebogskonkurrence. Førstepræmien gik til

 

Det gule snit
Anders Chr. Enevoldsen er debutant som forfatter, men veteran som socialpædagog og diakon, og bor selv på Nørrebro hvor det hele foregår. Det er en ganske usædvanlig børnebog ved at handle om en familie, hvor faderen er maniodepressiv og bliver ramt af en mani. Det falder uheldigvis sammen med et hærværk på Assistens kirkegård, hvor faderen er gartner, og får ham ud i meget uheldige aktioner inden moderen og en klasselærer får ham indlagt på Rigshospitalet. Der er en ordliste over lægelige begreber sidst i bogen. Hovedpersonen er den 12-årige dreng Tonny, og udviklingen ses skiftevis med hans, faderens, moderens og lillesøsterens øjne. Der er megen dialog, den er sandsynlig og sproget svarer til personerne. De afgørende begivenheder varsles med syvtommersøm, mindre havde kunnet gøre det. Tonnys spirende forelskelse i klassens nye pige Maria er fint antydet. Hos Maria og hendes familie møder han kristendommen og kommer i løbet af få uger til at tro på at Jesus er død til frelse for ham selv, hans familie og for alle mennesker. Filmen Jesus af Nazareth taler stærkt til ham og til hans oplevelse af at være blevet svigtet og ramt af tilværelsen og af at være skyldig. Han kommer til at ønske at skinne som et lys for verden. Ikke blot det, men da den 12-årige dreng er ved at blive overfaldet af de unge der hærgede kirkegården bliver han reddet af »nogen« der omslutter ham. Det kan godt være en persons virkelige oplevelse der er indflettet, men den er ikke overbevisende skildret. Drengen er kun 12 år og kender meget lidt til nogen form for religion før hans far bliver syg, og før han møder Maria og hendes familie. Hans omvendelse beskrives i voksne vendinger, som han ifølge handlingsforløbet ikke har haft megen tid til at tilegne sig. den fylder heldigvis kun en lille del af bogen. Beskrivelsen af faderens sygdom og hvad den betyder for ham og for hele familien er derimod både troværdig og læseværdig. Der loves ikke nogen omgående helbredelse eller at han aldrig vil blive syg igen, men at når han passer sin behandling er der begrundet håb om et nogenlunde normalt liv. Omslag og illustrationer er desværre stive og ligegyldige - teksten havde fortjent bedre, for her er en vedkommende bog, uanset at slutningen kunne være mere overbevisende.

Anders Chr. Enevoldsen: Det gule snit. Illustreret af Signe Ladegaard.Juniorforlaget. Skole- & Søn dagsskoleforlag 1998. 147 sider. 110 kr.

Fri som fuglen
fik andenpræmien. Også denne er en debut. Den er en børneroman over beretningen om den spedalske Naaman der blev helbredt af profeten Elisa (fra 2. Krønikebog, kapitel 5-6). Han blev rådet til adet af en jødisk slavinde, og derfor handler bogen om den 11-årige jødiske pige Nasha, der bliver bortført fra sit hjem og solgt som slave i Damaskus. Her bliver hun købt af general Naamans hustru, som behandler hende langt bedre end sædvanligt, fordi hun har mistet to døtre og leder efter en reservedatter. Hendes yngste søn Bazam - lidt ældre end Nasha er hjemme. Han er tyk, grim, forkælet, næsten blind og besat af krig og krigsmaskiner , selvom/fordi han på grund af sit dårlige syn aldrig vil kunne blive soldat som sin far. Naamans fjende Hazael sætter ondt for ham hos kongen og dræber hans hustru. De to børn flygter sammen for deres fjende, men det lykkes Nasha at redde dem fra soldaterne - et af de svage steder. De når til hendes hjem, hvor de møder profeten Elisa. Hazael vil dræbe ham, men Bazam oplever hvordan Gud på Elisas bøn både blinder soldaterne og omringer den belejrede by med ildvogne og ildheste, og derefter giver afkald på hævn. Det fører til det overordnede tema at lære at tilgive, som Gud har tilgivet os. Det afsnit har den store styrke, at det vises som ikke på nogen måde let, men heller ikke umuligt, og det falder naturligt ind i sammenhængen. Det er grundlæggende Nashas synsvinkel der er tale om, og det er hos hende sympatien ligger. Der er mange fine iagttagelser i den beskrivende del af teksten, og en god del humor. Dialogerne er ofte vellykkede, men de er så prægede af aktuelt sprog og udtryk moderne lige nu at de hurtigt vil blive forældede, og sproget er i det hele taget ujævnt. Handlingen skrider kronologisk frem uden mange raffinementer. Tempoet er godt, bogen er letlæst og derfor glider en del mindre sandsynlige detaljer upåagtet ned og læseren får følelsen af at opleve de fjerne forhold.. Et kort over egnene ville have været interessant. Omslag og de sort/hvide illustrationer er amatøriske.. Fri som fuglen har en åbenbar fortælleglæde der hæver den over den ikke sjældne bibelske trivialroman, men er endnu ikke nået til at være den helstøbte børneroman på højde med de gode sekulære børnebøger. Den viser hvordan børnene kæmper sig frem til tilgivelse, taler ikke bare abstrakt om, at det skal man gøre. Det er det sjældne og væsentlige i den. Der findes ikke mange børnebøger om tilgivelse. Væsentlige er Robert Cormier: Musik til bjørnens dans Høst & Søn; Astrid Lindgren: Ronja Røverdatter Gyldendal. Ouida Sebestyen: Styrkeprøven Tellerup.
John Erik Ekberg: Fri som fuglen. Ill. f Lilly Klakegg Larsen. Juniorforlaget 1999. 174 sider. 110 kr.

Venner for altid
- også forfatterens debut - vandt tredjepræmien. Den foregår i Peru, hvor forfatteren selv har boet. Omslag og illustrationer er af en peruviansk tegner der kender miljøet, mens hans personer er stive og livløse. Den forkyndende børnebog er en svær genre, og derfor bliver den ofte ret handlingsmættet. Således også her. En dansk missionærfamilie arbejder i Peru. Deres søn David møder Jonatán og de bliver venner. Ikke uventet lykkes det nu missionærerne at forbedre Jonatáns families forhold, hvad de bestemt trængte til. De bliver knyttet til den lille menighed, lærer om Bibelen og er glade for det. Men alt er ikke godt endnu: Jonatáns far kidnapper David sammen med Jonatán på grund af en spillegæld, og drengene må gennem mange strabadser før de bliver reddet. Når de beder til Gud slipper de ud af farlige situationer, og kidnapperen bliver ikke meldt til politiet, men får lov at arbejde spillegælden af som altmuligmand i kirken. Davids far har straks tilgivet ham, der forlyder ikke noget om hvad hans mor mener. Det hele er fortalt kronologisk i et jævnt sprog uden overraskelser; dog kommer der en friskhed ind i teksten hvor han bygger på sin egne iagttagelser, der er en skriveevne at bygge videre på. Alt er set udefra. Handlingen er usandsynlig og personerne stive talerør for forfatteren. Små glimt fra dagligdagen virker dog ægte, tempoet er godt, men alt i alt er her en traditionel kristen trivi for større børn.
Jakob Høeg Jensen: Venner for altid. Illustreret af Victor Raúl Melo Bedoya. Juniorforlaget 1999. 136 sider. 110 kr.


Juniorforlaget har lagt et stort arbejde i børnebogskonkurrencen og udgivet tre debutanter. Det er et godt initiativ, og alle tre forfattere har en skriveevne og fortælleglæde, der forhåbentlig bliver videreudviklet. Mange gode forfattere er kommet i gang via en konkurrence. Måske ville Center for Børnelitteraturs nye forfatterskole for børnebogsforfattere være af interesse ? Det gule snit er væsentlig ved at tage fat i et tabuemnet psykisk sygdom og gøre det godt, og Fri som fuglen siger noget gedigent om tilgivelse. Alle tre vinderbøger er lukkede: de formidler et budskab der skal opfattes på en bestemt måde. Der er mange gode ting i teksterne, men de er ikke stilistisk gennemarbejdede på linje med de gode bøger børn møder på biblioteket og i boghandelen, og før de er det bliver de ikke læst af andre end de der får dem lagt foran sig. Med udgangspunkt i at kristendom er sand burde bøger med  kristent indhold kun udgives som kvalitetsbøger! Det er lykkedes for bl.a. FDF, DMS, Det Danske Bibelselskab og Unitas at udgive en lang række gode børnebøger, hvor personerne handler eksempelvis næstekærligt, uden at tale meget om det. Der kommer også mange læseværdige kristne børnebøger på de almindelige forlag. Uanset hvor gode de er, kan utiltrækkende bøger simpelthen ikke klare sig i konkurrencen. Det kan derfor undre at forlaget ikke har satset mere på billedsiden. Illustrationerne er stive og amatøriske og forsiderne giver på ingen måde lyst til at læse bogen, de kan slet ikke stå mål med andre børnebøgers. Derimod orienterer bagsideteksterne den voksne køber ordentligt. Man har hverken valgt en af de mange gode børnebogsillustratorer eller en anden professionel tegner som kunne formidle det budskab man ønsker at bringe. Set udefra ville det have været at foretrække kun at uddele første- og andenpriserne og anvende den sidste til bedre omslag og illustrationer. Det er glædeligt og værdifuldt at Juniorforlaget med konkurrencen har turdet prøve nye forfattere og væsentlige emner og forhåbentligt tør forlaget prøve igen.

Kære Gud! En bøn til hver dag
En bønnebog for børn skrevet af Johannes Møllehave sammen med barnebarnet Rosa på syv år til illustrationer af Leon Baxter tegnet til en engelsk udgave, så vidt det kan ses af kolofonen. Tegningerne er ligegyldige og viser pæne velklædte børn, oftest med overdrevent store smil; flest hvide, men et par brune børn er der blevet plads til. Der er bønner til morgen og aften, jul og påske, takkebønner og bønner til når man er ked af det. Da der tales om vuggestue og fireårsfødselsdag må bogen være beregnet til små børn, og det må være meget begrænset hvor mange familier udenfor forfatterens egen kreds der kan bruge denne bønnebog til noget som helst. Bønnerne er meget ujævne; mange er rim tilsyneladende skrevet til tegningen: "jeg beder dig, at du vil være mig nær/i nat og til solens dejlige skær"; "Du giver os sommeren - det er kærligt,/ vi har det nemlig noget så herligt!" En god sangbog vil være en bedre anskaffelse. Vil man bruge en bønnebog sammen med børn skal det være en der er hold i, som kan udvide bønnen. Det kan lade sig gøre, f. eks. hos Margareta Melin Jeg vil tale med Gud. Bønnebog for små og store (Aros 1990).
Kære Gud! En bøn til hver dag. Af Johannes Møllehave. Illustreret af Leon Baxter. Sesam 1999. 125 sider. 119 kr.


Miraklet
En af årets virkelige gaver: en anderledes billedbog om kærlighed og befrielse. Røveren Josef bor sammen med sin mor Magda på en losseplads. På sin vej for at røve en fin julegave til Magda møder han Maria, som er indespærret af angst i sit fine hus og, som hun siger, kun kan reddes af et mirakel. Det ved Josef ikke hvad er. Men på sin vej hjem finder han et hittebarn og kombinerer Maria og barnet for at få hendes guldlænke til sin mor. Det er ikke så let som han først tror, men efter ganske uforudseelige prøvelser bliver det jul på lossepladsen, også for den fine dame. Lisbeth Stevens' skæve groteske illustrationer rammer nøjagtigt tekstens varme og humor og ømhed og rummer også dens uhygge og fortvivlelse.
Den er ikke kun til jul, men må helt bestemt også blive en juleklassiker.

Claus Senderowitz: Miraklet. Illustreret af Lisbeth Stevens. Carlsens Forlag 1999. 32 sider. 188 kr.

Fra 1999/1

Bibelens historier

Her er bogen der åbner Bibelen for alle fra 9-10 år. Bogen som unge og voksne læser selv og læser op for børnene. Gribende og spændende som en roman, men solidt teologisk funderet og ud fra mange års erfaring som sognepræst og bibelhistoriefortæller. Rigtig mange mennesker har opgivet at læse Bibelen et sted midt i Mosebøgerne. Her er chancen for at lære den at kende. I sagens natur er der tale om et udvalg, og det er taget fra hele Bibelen, også fra sjældent brugte tekster, som Ezras bog og Haggajs bog. Fortællingerne er samlede i syv bøger: Bogen om begyndelsen; Bogen om Abrahams børn; Bogen om Moses; Fortællernes bog; Bogen om de store konger; Bogen om de små konger og de store profeter; Bogen om de bortførte. Roald Als har illustreret hver bog med et billede, hvor han det hver gang er lykkedes ham at se noget nyt i teksten. Det er svært at sige om det bedste er den våde Jonas eller den fristende Eva, der får en til virkelig at forstå Adam, eller den lydige og fortvivlede Abraham eller …
Denne bibelhistorie er anderledes ved at den ikke fortælles af en, men af mange fortællere, der er valgt omhyggeligt og meget forskellige. De virker så ægte at det gang på gang ser ud som om de fortæller noget tildigtet. Men nej, ved opslag i Bibelen viser det sig hver gang, at det står der virkelig - den er helt teksttro. Derved lykkes det at lade Bibelen selv tale og at undgå de moraliserende pegefingre, som hærger bibelhistorier. Ingrid Schrøder-Hansen kan se og vise enkeltheder, der får hver episode til at stå som et klart billede, et billede der huskes. Personerne karakteriseres med ganske få, præcise ord. Deres handlinger og deres kropssprog taler, dialogerne er gennemarbejdede og vellykkede. Salmer fra Salmernes bog er gendigtede der hvor de fordyber og forstærker tonen fordi det er naturligt for personerne at bruge dem.

Bibelens historier gør menneskene og deres følelser, længsler, tro, håb, svigt, lidenskaber levende og aktuelle og viser dem samtidig i deres historiske sammenhæng. Den røde tråd er den voksende forventning om Messias, der skal komme med Guds nye pagt.
Den er den første bibelhistorie der giver lyst til at gå tilbage til selve bibelteksten og får en til at brænde efter at læse den op; derfor er det godt at der er kort og henvisninger til hvor i Bibelen selve teksten findes. Det er godt den er indbundet, for den vil blive slidt. Smukt udstyr, klar og god typografi - Gyldendal har lagt vægt på den bog.

Det allerbedste er at til efteråret følger Det nye Testamente. Med Bibelens Historier har vi nu indgangen til Bibelen til store børn og voksne. Den bør snarest komme som lydbog. Til de mindre børn savnes stadig en bibelhistorie, der er lige så god. Tænk hvis Ingrid Schrøder-Hansen også ville skrive den!

Ingrid Schrøder-Hansen: Bibelens historier. Det gamle Testamente. Illustreret af Roald Als. Gyldendal 1999. 352 sider. 228 kr.

Vi graver mormor op!
er en livsbekræftende historie om at lære at leve med sorgen for børn og deres voksne. Maja 6 og Futten 4½ mister deres mormor og må ikke komme med til begravelsen. Forældrene vil skåne dem, men de kan jo ikke undgå at opleve sorgen. De kan ikke forstå at mormor skal ligge nede i jorden uden mad og mennesker og radio. Så de bestemmer sig for at grave hende op og indkøber kærligt og betænksomt levnedsmidler til hende. Politiet opdager dem midt om natten på kirkegården og den unge politibetjent Kajsa bruger sin frinat på at lade børnene sige farvel til mormor ved graven og på hendes yndlingssted i skoven. Derefter kan de give slip på mormor og gå videre med deres eget liv. Alt er set af en fortæller, men set i børnenes øjenhøjde. Deres kærlighed og håb får udtryk i tanken om at mormor bliver til en engel; det er fint gennemarbejdet i drømme med en flyvende måge som symbol. Johan Unenges stregtegninger følger ændringerne i børnenes følelser med humor og varme. Vi graver mormor op! er en af de bøger der får en til at lede efter nogen at læse op for. Den giver mulighed for at få talt om døden og savnet, og det er en stor oplevelse at få lov til at være med til børnenes forløsning.
Måns Gahrton: Vi graver mormor op! Illustreret af Johan Unenge Oversat af Camilla Schierbeck. Carlsen 1998. 85 sider. 138 kr.

Alle disse dage
Titlen stammer fra en indskrift på en væg i Israel »Alla dessa dagar, der kom och gick - inte visste jag, det var livet«. Denne levende erindringsbog fra Karen M. Christensen (1926- ), der var gift med Christian Christensen, den afdøde miljøminister fra Kristeligt Folkeparti, viser alle dagene, de lyse og de hårde. Her er et interessant billede af hendes liv og af hvordan forholdene ændrede sig. Hun er opvokset i en jysk landbofamilie præget af Indre Mission. Karen M. Christensen giver et godt set billede af perioder i dansk historie, som allerede er ukendte for mange. Hendes forældre havde en barsk opvækst - de måtte begge ud at tjene som 12-årige. Hendes mor ville derfor have haft hende til at gå videre i skolen efter konfirmationen, men det var for anderledes, så Karen arbejdede i huset som de fleste unge piger dengang. Under besættelsen mødte hun sin senere mand, der senere viste sig at være frihedskæmper. Det lykkedes dem begge at få en uddannelse trods væsentlige økonomiske vanskeligheder - han som lærer, hun som husholdningslærerinde fra Ankerhus i Sorø. Hun blev afskediget fordi de giftede sig i 1951. Han fik stilling i Haslev og måtte så tage bijob for at forsørge den voksende familie. De fik først en lejlighed i 1953. Ikke mindst på grund af små boligforhold og stram økonomi flyttede de 1961 til Ringkøbing, hvor han blev skoleinspektør og skulle gennemføre den nye skolelov fra 1958. Årene 1961-72 beskrives som »de gyldne lykkeår«, hvor deres efterhånden fire børn voksede op. De begge underviste med glæde og det var år hvor skolen og byen udviklede sig. Så kom de politiske år, hvor Christian Christensen hurtigt kom ind i Kristeligt Folkeparti. Han følte det som pligt, og hun støttede ham, men var bange for følgerne for familien, og det fremgår klart, at de begge led under at han var så meget borte fra hjemmet. Hans sidste år som minister var drøje, både fordi han oplevede at Flemming Kofod-Svendsen overtog hans plads, og værre, fordi han var blevet alvorligt syg. Han var kommet igennem mange drøje sygeperioder med gigtfeber gennem årene, men her var der intet at gøre og han døde 1988.
Karen M. Christensen fortæller ikke blot sin og sin mands historie, men udvider den, så den rummer udviklingen i Danmark i over 100 år (1875-1988) set gennem en familie. Og hun fortæller så meget om kvinders liv og arbejde.
I et kort, nøgternt og bevægende slutkapitel fortæller Karen M. Christensen om hvordan det lykkedes hende i tilliden til Gud langsomt at ændre den katastrofale forladthed efter hans død til et liv, hvor der igen kom glæder og opgaver. En dagbog var til stor hjælp og den blev senere til digtsamlingen Sørgeår (Lohses Forlag 1992).
Karen M. Christensen: Alle disse dage. 2. oplag. Lohses Forlag 1997.
157 sider. 178 kr.

Et løfte for livet
er en usædvanlig roman om et ægteskab. Ellen og Jake lever i et lykkeligt ægteskab og deres yngste er lige færdig med skolen, da de opdager, at Ellen har fået Alzheimers sygdom. Hun er kun 46 år Hendes gradvise forfald og Jakes kamp for at passe både hende og sit arbejde og overleve i det fortælles overbevisende med mange godt sete og knugende situationer. F.eks. hvor Ellen tror at Jake er hendes far og han må ændre ægtesengen til to enkeltsenge og se i øjnene, at nu er deres ægteskabelige liv forbi. Alligevel kæmper han for at forblive tro mod sit løfte om at at være gift til døden skiller dem ad. Den er skrevet i to forskellige stilarter: alt omkring sygdommens udvikling er nøgternt og ægte, mens der kommer en vis sentimentalitet og ugebladsstil ind omkring Jakes liv og nye kærlighed efter at Ellen er kommet på plejehjem; beskrivelsen er mere ægte end stilen. Men det er værd at leve med for hele den gode beskrivelse af forløbet. Et løfte for livet er værd at læse for beskrivelsen af en skæbne, der er hård og usædvanlig, men desværre alligevel rammer en del. Den giver et klart indtryk af begges lidelser og er ikke mindst værd at læse for alle der kender demente og deres pårørende.
Deborah Raney: Et løfte for livet Oversat af Mette
Tvermoes Jensen. Lohses Forlag 1998. 213 sider. 228 kr. 

 

 

Himlen er orangefarvet

tager et væsentligt og aktuelt emne op. Skal man følge sin samvittighed, hvis den forlanger at man skal gå imod loven og skjule en flygtning? Den 12-årige københavner Bent bliver sendt til sine bedsteforældre i en jysk præstegård, fordi hans mor skal på hospitalet. Han har aldrig set dem før og ved ikke hvorfor hans mor brød med familien. Her møder han kusinen Elise. De to opdager flygtningen Hassan, der holdes skjult i kælderen, og redder ham, da lynet slår ned og stifter brand. Det kommer som en overraskelse for alle at Hassan viser sig at være en bror til Bents ukendte far. Alt dette er ikke den helt store nyhed for læseren, heller ikke at Bent og Elise bliver glade for hinanden eller at han får en positiv holdning til kristendommen. Det er i øvrigt meget diskret fortalt. Nej, det virkelig nye er at bedstefaderen angrer at han forbød Louise, Bents mor, at gifte sig med en muslim, da hun var blevet gravid som 17-årig. Hun brød derefter med familien. Der står ikke et fordømmende ord om Louise, og faderen går virkelig i sig selv, og det er meget sjældent i børnebøger, ligesom hans overvejelser over, hvorfor han gemmer Hassan i kælderen. Det gør bogen interessant og læseværdig, måske ikke mindst som oplæg til samtale med store børn . Personerne er overvejende sandsynlige, mens beskrivelsen af asylsagen ikke virker overbevisende. Det som er væsentligt og nyt er de to temaer At følge sin samvittighed og At omsinde sig, ikke mindst at opleve en voksen som gør det og åbent indrømmer sin fejl. Tilgivelse er også temaet i Ouida Sebestyen: Styrkeprøven (Tellerup), Robert Cormier: Musik til bjørnens dans (Høst & Søn), Astrid Lindgren: Ronja Røverdatter (Gyldendal) og hos Paul Leer-Salvesen i Engel eller morder? (Forum). Handling og stil er bygget op som en helt traditionel børnebog, men tempoet er godt og medrivende, bogen fanger skønt sproget er tamt med udtryk som "skæppeskønt" der var meget moderne for nogle år siden.
Forfatteren har arbejdet som lærer i Grønland og Danmark; hun har tidligere udgivet bl.a. Malup Aasarsiornera (Malus sommerferie) på det grønlandske forlag Atuakkiorfik. Hun har noget at fortælle og det skal blive spændende at følge hendes videre arbejde med sprog og fortælleteknik.
Karen-Sophie Andersen: Himlen er orangefarvet Lohses Forlag 1999. 120
sider. 99 kr. Omslag af Henning Aardestrup.

 

Påskens engle
En skytsengel og dødens engel har med forseglede ordrer fået til opgave at samarbejde ved Jesu opstandelse og dødens engel bliver derigennem forvandlet til livets engel. Teksten er tidligere udgivet sammen med andre genfortalte historier fra Bibelen i Det vrimler med engle Unitas 1996, illustreret af Kim Broström. Den er nu blevet til en billedbog med en ny illustrator. Illustrationerne - over ¾ af opslaget - er stive og kunstlede; på mange af billederne er skytsenglen, der ellers omtales som ’han’, blevet til en feminin pige i kjole, som kan klippes lige over i et ugeblad. Farveholdningen er gennemarbejdet: alt med skytsenglen er gyldent; dødsenglen er en lille grå skikkelse, knuget af sit kald, indtil han forvandles til en gylden, strålende engel påskemorgen. Hartman søger at skrive en rigtig smuk fortælling med smukke følsomme ord, og som bekendt er der ikke langt mellem følsomhed og føleri. Alt drejer sig om følelser – skytsenglens gode følelser ved at hjælpe, dødsenglens oplevelse af de døendes tanker og af ’den forfærdelige smerte’ på korset. Det er ret så ubibelsk at lade Gud bruge beskrive følelser, som når han her skriver til englene "Skytsengel, venlig og stærk; du ville så forfærdelig gerne befri min søn fra hans kors." Det går sjældent godt at fortælle om følelser i stedet for at vise dem, og det er heller ikke lykkedes her.
Bob Hartman: Påskens engle. Illustreret af Tim Jonke. Oversat af Søren Hestbæk Sørensen. Unitas 1999. 32 sider. 78 kr.

Rasmus og Himlen
Hanne Justesen er familieterapeut. og speciallærer i folkeskolen og har i en del år arbejdet med børn og døden. Udfra sine erfaringer hermed har hun skrevet denne bog til hjælp for voksne som vil hjælpe et barn med at komme gennem et tab og lære at forlige sig med den uafvendelige død. Den falder i tre dele: Et forord. En fortælling: Rasmus og Himlen beregnet til oplæsning for børn 5-12 år med dejlige farveillustrationer af Pia Thaulov. En efterskrift til den voksne. Til de voksne er der gode og prøvede råd og forklaringer, der vil kunne være til virkelig hjælp. Rasmus og Himlen er en smuk og velskrevet fortælling om Rasmus’ og hans mors samtale den morgen hvor hans bedstemor skal begraves. Hans mor hjælper ham til at forstå at bedstemor er død og han skal leve videre og have et godt liv alligevel. Hun fortæller ham om sin tro på at alle mennesker har en udødelig sjæl der bliver født igen og igen. Det er en smuk trøstebog der tager sjælevandring og parapsykologiske fænomener som sjæle der viser sig igen efter døden med for at hjælpe barnet, derimod ingen kristendom, selv om der tales om Gud og man derfor kunne få den tanke. Himlen er en ferie mellem sjælevandringerne.
Det er forfatterens soleklare ret at udtrykke sin holdning, den voksne skal blot kende og kunne tilslutte sig den for at kunne bruge bogen til sit barn.

Hanne Justesen: Rasmus og Himlen. IIlustreret af Pia Thaulov. Borgen 1998. 44 sider. 139 kr.

Fandens Far!
Barok billedbog med tegninger fulde af humor, liv og bevægelse fra et kaotisk og fornøjeligt hjem. Sarah er dybt bekymret for at hendes far ikke skal komme i himlen fordi han svovler og bander over at hans favorithold ikke spiller ordentligt. Så far hepper på sit fodboldhold og Sarah BEDER om at de må vinde, så han kan holde op med at bande og blive frelst. Og de vinder!

Kim Fupz Aakeson: Fandens Far! Illustreret af Claus Riis, Carlsen 1998. 178 kr. Billedbog.

 

Fra nr. 4 december 98


Da Gud og Mia skabte verden
En varm og dejlig billedbog om dengang da Gud og lille Mia hjalp hinanden med at skabe verden. Pointen er, at menneskene bliver skabt, fordi Gud må have nogen at dele det hele med, nu hvor det er blevet så dejligt. Truende ufred anes i horisonten, men Gud og Mia siger til hinanden »Vi gjorde vort bedste.« Både tekst og illustrationer er fulde af humor og giver en følelse af at opleve at verden er ny. Den er ikke bogstavtro, men meningen kommer fint igennem. Sven Nordquist er kendt fra ikke mindst Peddersen og Findus bøgerne. Her er en ganske dejlig oplæsningsbog fra
7-årsalderen.

Sally Altschuler: Begyndelsen. Illustreret af Sven Nordquist. 2. udgave. Gyldendal 1998. 98 kr.


Bibelen i Astrid Lindgrens bøger

"De historier, vi får ind, er afgørende for, hvordan vi tænker, handler og forholder os til vores omverden. Jeg fornemmer at vi får gode liv ud af gode historier."
Svend Aage Madsen i Drømme om Danmark

Det er indledningen og den gode historie er synsvinklen. Sognepræst Werner Fischer-Nielsen har samlet alt hvad der står om kristendom i Astrid Lindgrens børnebøger i en håndterlig brugsbog for præster, lærere og børne- og ungdomsarbejdere. Men han lægger vægt på, at bogen ikke skal bruges som en nem samling referater til brug ved prædiken eller undervisning, men som et hjælpemiddel til at finde frem til selve de gode historier, læse og bruge Astrid Lindgrens egne fortællinger.
Med dette udgangspumkt har han brugt en studieorlov på at (gen)læse alle hendes børne- og ungdomsbøger. Han søger og finder sammenhænge mellem dem og bibelfortællingerne i særdeleshed hos Emil fra Lønneberg, Pippi Langstrømpe og Grynet og Lisbet. Det ser ud til, at Grynet måske står lidt i skyggen af de andre og herigennem kunne komme mere til sin ret. Træk af Astrid Lindgrens livshistorie bringes ind i sammenhæng med bøgerne.
Fischer-Nielsen har samlet alle steder, hvor kristendommen er synlig

· Ord og udtryk, som er hentet fra religiøs eller bibelsk sprogbrug
· Religiøse handlinger som bøn, salmesang, kirkegang og fejring af de kirkelige

højtider
· Kirkelig praksis som dåb, gudstjeneste, kirkekaffe og overhøring
· Genfortælling eller dramatisering af bibelske beretninger

og kommenterer dem. Der er mange og de er gode historier, som det er interessant
at se i dette perspektiv. Der er henvisninger til både alle Lindgren-bøger på dansk
og til danske og svenske bøger om hende.
En redelig og inspirerende håndbog.
Werner Fischer-Nielsen: Astrid Lindgren og kristendommen - set igennem Pippi, Emil og Grynet. Om de religiøse temaer i Astrid Lindgrens forfatterskab. Unitas 1998. 119 sider. 198 kr.

Narnia som billedbog

Det måtte jo komme: Det Bedste udgaven af Narnia-bøgerne. De kan nu fås som film, billedbøger, påklædningsdukker, dagbog og kalender i udlandet. En af billedbøgerne er oversat - udmærket af Niels Søndergaard der også oversatte hele serien - og udgivet af Borgen.
4 engelske børn kommer ufrivilligt gennem en dør i et klædeskab ind i den fantastiske Narniaverden, hvor løven Aslan kæmper mod ondskaben i skikkelse af Den hvide Heks og ofrer sit liv for at redde forræderen Edmund og verden. Når en hel børneroman skal forkortes ned til en billedbog på 48 sider, bliver der der kun plads til handlingsskelettet og ikke til f.eks. Edmunds udvikling til forræder og hans omsindelse, den udvikling alle børnene gennemlever er strøget. Heksens meget vigtige triumftale til Aslan før hun myrder ham bliver forvandlet til at "Heksen hævede sin flintekniv med en grusom latter." Følelserne i Løven, heksen og garderobeskabet er her med små midler ændret til føleri. Der skal ikke så meget til: Benjamin skriver "hulkende knælede de i det våde græs og kyssede den døde Aslans kolde ansigt" hvor Lewis lader pigerne "græde til de ikke kan græde mere"; en dyb (min udhævelse) stemme der buldrer i stedet for en stemme der buldrer ; hvor Lewis lader de to søstre opleve, at Aslan kender deres følelser, lader Benjamin dem trygle ham om at få lov til at følge med … . Humoren og glæden er forsvundet og dermed modvægten til de stærke følelser omkring Aslans død.
Illustrationerne er søde, alt for søde. De er flotte og teknisk i orden, men stive. Alt er i pastelfarver og som set igennem et slør. De fire børn er rene og lækre med fejlfrie hvide tænder, pandebånd og nystrøgne kjoler. Her er ikke plads til den usikkerhed og de fejl hos børnene, som gør dem så menneskelige og er en af bogens kvaliteter.
Den gode nyhed er, at Borgen har hele serien på lager og man kan få næsten to bind for billedbogens pris. De bliver læst i laser af større og mindre børn og hører til de bedste oplæsningsbøger vi har fra 6-7 år. Det er sandsynligvis fordi Lewis ikke ville skrive en allegori, men som han sagde til en af sine læsere: "Lad os forestille os at der var et land som Narnia,og at Guds søn blev en løve der, som han blev en mand i vores verden, og lad os så forestille os, hvad der skete." Og derfor er bøgerne fulde af gode billeder at se for sig.

C.S.Lewis: Løven, heksen og garderobeskabet. IIlustreret af Christian Birmingham. Forkortet af Amanda Benjamin. Oversat af Niels Søndergaard. Borgen 1998. 36 sider. 149 kr.
C.S.Lewis: Troldmandens nevø. Løven, heksen og garderobeskabet. Hesten og drengen. Morgenvandrerens rejse. Prins Caspian. Sølvstolen. Det sidste slag. Ill. af Pauline Baynes. Oversat af Niels Søndergaard. Borgens Forlag. 79 kr. hver.
Hvordan Tanja omvendte en boghader
- og vandt en ven. Anton hader bøger og Tanja elsker dem. Og Tanja vil gerne se mere til Anton. De er omkring 7 år begge to. Så Tanja lokker Anton til at kigge med i sin bog og dermed ud på en fantastisk rejse i surrealistiske billeder uden tekst. Anton redder Tanja fra en frygtelig drage! Efterhånden synes han, at der er mere ved bogen end han troede - især efter at Tanja har sat plaster på det slangebid han fik undervejs. Lige en bog for Anton er lige en bog for børn der kan lide virkelig gode billeder og selv at digte deres egne historier over dem. Billederne udvider sig efterhånden som man ser på dem og Børnene får liv og følelser - men det vises alt sammen, det siges ikke.

Nikolaus Heidelbach: Lige en bog for Anton. Oversat af Claus Sylvest. Haase 1998. 178 kr.Vidnet

Her er en usædvanlig og meget charmerende moderne julelegende. En fin egyptisk kat er blevet stjålet og ad uransagelige og ikke så lovlige veje havnet som rotefænger i Bethlehem. Den søger efter et sted at føde sine killinger og kan kun finde en stald, hvor der et ungt par også får et barn den aften. Synsvinklen er kattens, og det er der kommet en fin historie ud af. Den oplever både engle og hyrder og konger, og til sidst bestemmer Maria, at de må aflevere katten i Egypten, siden englen nu siger, at de skal rejse. Fordi teksten ikke er fuld af krampagtig ærefrygt, som det ofte er tilfældet, er der plads til en uhøjtidelig, men klar atmosfære af højtid om det hellige barn. Den er fuld af humor (det går måske lidt ud over Josef, men han klarer det nok). Oversættelsen er både godt dansk og god at læse op. Illustrationerne lægger østerlandsk stemning til fortællingen og dækker teksten godt. En ganske dejlig julebilledbog.
Robert Westall: Vidnet. Illustreret af Sophy Williams. Oversat af Jacob Wilkens. Wisby & Wilkens 1996. 30 sider 148 kr.Fra nr. 3 november 1998


Noa og livet
Her er en af året allerbedste billedbøger - hvis den ikke er den bedste! Det er lykkedes Sten Kaalø at se på myten om Noa og arken med nye øjne. For ham er den en fortælling om at livet er godt og at det er sådan Gud ønsker det skal være. Og det viser han ved at fortælle om en noget anderledes Noa end vi er vant til. Noa er en glad dreng, som ønsker at se verden. Han fik et særligt forhold til tudser, da de andre børn blev trætte af hans opdagersind og efterlod ham i bunden af den dybe brønd, og tudserne følger ham hele livet og fortællingen igennem. Noa får et lykkeligt liv med kone og børn, på trods af at han oplever krig og ufred og røvere og vrede overalt. Han og hans familie bliver også overfaldet og udplyndret, skønt han nu er en gammel mand. Da han om natten har vasket blodet af sine sår hører han Guds stemme der pålægger ham at bygge en ark, så verden kan begynde forfra. Den sidste del af historien er den kendte: Syndfloden kommer, men Gud holder sit løfte om at redde ham og hans familie og alle dyrene, og han giver dem regnbuen som tegn på, at det aldrig vil ske igen. Der er megen tekst, men den er god at læse op - fra anslået fem år. Kaalø fortæller enkelt og ægte, så det er muligt at sanse alt hvad Noa oplever, og så fortællingen bliver ny. Noas glæde over livet er smittende, fordi den er ægte og ikke gratis - han oplever meget hårdt. Den fortælling er god i sig selv. Men når den så er illustreret af to af Danmarks bedste tegnere Lilian Brøgger og Dorte Karrebæk i samarbejde, så bliver bogen en helhed, der ikke er til at slippe. Den er gennemillustreret - i farver naturligvis - og dyrenes vandring til arken vises på hele tre folde-ud-plancher, arkens lange sejltur på en. Det er ikke til at holde op med at se på de billeder. Ved at forholde sig frit til handlingen lykkes det Kaalø at frigøre meningen, og illustrationerne viser den med humor og skønhed.
En af de meget få bibelhistoriske billedbøger, der ikke er til at undvære!
Sten Kaalø: Noa og tudsen og arken. IIlustreret af Lilian Brøgger og Dorte Karrebæk. Høst & Søn 1998. 28 sider og 4 plancher i farver. 178 kr.

 


Hvad sagde Noas kone?
Det er værd at huske den korte roman Cecil Bødker har skrevet om syndfloden set gennem Noahs kones øjne. Den skal skaffes gennem biblioteket, men det er ulejligheden værd - her er en fin højtlæsningsbog. Fra 10 år - også for voksne.

Cecil Bødker: Da jorden forsvandt. Ill. af Ib Spang Olsen. Det danske Bibelselskab 1976.

 

Lydbogsindlæsere søges

KLO er en organisation, der arbejder for at læsehandicappede skal kunne få adgang til al den faglige litteratur, de har brug for, så de stilles lige med andre. Deres lydbøger kan lånes gratis enten direkte eller gennem folkebiblioteket. KLO indlæser faglige bøger, hvis de ikke findes som bånd andre steder og hvis de får tilladelse til at gøre det. Dette lykkes gennem et hold af frivillige og ulønnede indlæsere. De får apparatur stillet til rådighed hjemme og skal indlæse mindst 4 timer ugentlig i snit. Men der er brug for flere indlæsere!
KLO - Kultur- og Litteratur Orientering for Læsehandicappede
Torvegade 1, 6000 Vejen. Tlf. 75 36 31 78. Fax 75 336 61 60. E-mail
KLO@image.dk

 

 

Giraffen
samler alle danske internetsider med kirkeligt indhold på adressen
www.giraffen.dk. Der var 581 da vi så på den i går, og de spænder fra officielle adressefortegnelser og mellemkirkeligt arbejde til julekrybber, musik og helt private hjemmesider. Den er oprettet af to studerende ved Ålborg Universitet, som vedligeholder og ajourfører den regelmæssigt, så Giraffen er et godt arbejdsredskab og har også en del der er underholdende.

 

Den vidunderlige suppesten

er en billedbog - en debut af dansk billedkunstner - over den gamle historie om en tigger der er i stand til at koge den mest vidunderlige suppe på en sten — og lidt fra alle de andre. Han lokker de nærige til at skaffe ham en god aftensmad. Det er en god historie i sig selv, men illustrationerne gør den til noget helt for sig selv. Ansigterne og hænderne er udtryksfulde og der er mange spændende synsvinkler, alt sammen i skæret fra ilden i køkkenet. En ganske dejlig bog i varme farver fra europæisk middelaldermiljø at læse højt fra 3 år.
Jaroslaw R. Jozefowicz: Den vidunderlige suppesten Alma 1998. Tegnet og fortalt af Jaroslaw R. Jozefowicz. 198 kr.

 

Kirsten Mejlhede Krog: Så længe jeg lever -. Ill. af Winnie Meisler. Gyldendal 1996. 144 s. 185 kr. (Ung Dingo).
Simones mor har fået AIDS. Bare en enkelt nats ensomhed på en forretningsrejse koster hende livet. Simone er 13 år og hele hendes verden bryder sammen, da hun hører det. Mødre får ikke AIDS. Til alt held er hendes far og lillesøster ikke smittet, men hendes mor dør fra dem. Hele forløbet fortælles ganske enkelt og troværdigt med hele følelsesskalaen. Der er både plads til sorgen, til de gode timer, til Simones købslåen med Gud om mors liv mod hendes ofre og til hendes ensomhed, fordi kammeraterne ikke må vide det. Midt i det hele møder hun sin første forelskelse. Alle hendes kaotiske følelser kommer frem ganske usentimentalt og diskret. Sygdomsforløbet er sandsynligt beskrevet, men ikke med stærkere detaljer end nødvendigt for handlingen. Der er også plads til de andre familiemedlemmers reaktioner. Det er utroligt at der kan skrives så væsentlig litteratur med lix 16 og at her er en bog, som både gode og mindre gode læsere kan læse med udbytte fra 12 år og ubegrænset opefter. Den er på sin plads til emner som sorg og AIDS, men først og fremmest værd at læse for sin egen skyld.

Rolf Berg: Stærkere end døden. Oversat fra norsk af Tom Havemann. Gyldendal 1994. 169 s. 178 kr.
Stærkere end døden? foregår i en norsk by i løbet af et par korte måneder lige før påske. Espen og Gina går på samme konfirmandhold hos Espens far. Gina er forsømt og fuld af protest. Hilda, hendes mor, måtte opgive en filmkarriere, fordi Gina var på vej. Hun ernærer sig nu som servitrice og trøster sig med lidt druk og forhåndenværende mænd, så Gina må klare sig selv. Espens mor er døende af kræft og hans far er ude af sig selv over det. De to unge har længe haft et godt øje til hinanden og har nu også brug for hinandens støtte. Gina møder i Espens mor Berit den kærlige mor, hun altid har savnet og Berit fortæller hende, at selv om hun ikke kan ret meget mere, så ligger hun ikke og venter på at dø, hun ligger og lever, og det betyder for hende at elske. Gina er så desperat over, at Berit skal dø fra dem, at hun vil slå en handel af med Gud: Hvis han vil lade Berit leve, så vil Gina og Espen love at blive missionærer. Det er ærligt ment, men her er ingen patentløsninger på lidelsens problem, Berit dør. Alligevel er der et håb at leve videre med: de unge opdager, at kærligheden ikke hører op ved et elsket menneskes død og at de er sammen i sorgen. Mens Espens far ikke vises så klart, står de unges kærlighed og sorg lyslevende og ægte. De udvikler sig, og det gør forholdet mellem Gina og Hilda også. Gina får aldrig Berit til mor, som hun ønsker sig, men hun får et nærmere forhold til sin egen levende mor.

Det er lykkedes for den norske præst Rolf Berg at skrive en usentimental og ubefamlende ungdomsroman i et godt og letlæst sprog om de store ting i livet: kærlighed, tro, ensomhed, sorg, lidelse, død og håb. Det kolde og stive omslag giver ikke indtryk af den varme og stærke bog, men Tom Havemanns oversættelse er fin. Den er meget læseværdig fra 12-13 år.

Aidan Chambers: Nu ved jeg Gyldendal 1988.
En gruppe unge i England laver et filmprojekt over emnet: Hvad ville der ske, hvis Jesus kom tilbage til jorden i dag? Den 17-årige Nik lader sig korsfæste og får derigennem en intens oplevelse af, hvilke radikale ændringer, det ville medføre.

Her er en helt usædvanlig roman om en ung mand, der oplever, at Gud er virkelig og ganske anderledes, end han havde forestillet sig. "Nu ved jeg" er en givende og krævende bog, også i sin form, som veksler mellem forskellige synsvinkler, breve, digte, klip fra filmens drejebog. Den er en af de få nutidige bøger for unge om tro, som viser et helt menneske, der oplever, at Gud er der. Det er en af de bøger, det gør en forskel at læse. Fra 17 år og for voksne.

Robert Cormier: Mirakler tager tid. Høst & Søn 1991.
Under 2. verdenskrig flytter Darcy rundt i USA med sine forældre, indtil hendes far går ind i hæren og bliver meldt savnet. Darcy betror en gammel nonne sin sorg og bekymring. Darcy håber at opnå et mirakel, men den gamle nonne forklarer hende, at det drejer sig om at se miraklerne i hverdagen og i kærligheden, at lære at bede. Og dog bliver hendes far reddet på det tidspunkt, da søster Angela beder for ham. Fra 12 år.

Fynn: Kære hr. Gud, det er Anna. Gad 1988. 116 kr. - Annas bog. Gad 1987. Anna og Hr. John. Unitas 1992. 158 kr. Fynn fortæller om Anna, som han kendte i 3½ år indtil hun døde ved et ulykkestilfælde knap 8 år gammel. Anna var uskolet og hjemløs og ægte og over alt optaget af Gud, hvis opfindsomhed hun stadig fandt nye tegn på. Anna havde en ganske særlig evne til at spørge og stille tingene omvendt, hvorefter det vist sig, at de stod meget bedre på den måde. Fra 14 år.

Jostein Gaarder: I et spejl, i en gåde. En roman. Oversat af Asger Schnack. 2. opl. Høst & Søn 1994. 136 s. 168 kr.
Cecilie - en ung norsk pige - ligger i sengen selve juleaften og ved godt, at det vil hun blive ved med på grund af sin alvorlige sygdom. Pludselig opdager hun en besøgende: englen Ariel, som er kommet for at trøste hende i hendes sorg og vrede over at skulle dø så ung.

De næste par måneder taler de to meget sammen om forskellen på de jordiske og de himmelske ting - at himlen spejler sig på jorden. De har gensidig svært ved at forestille sig hinandens liv og prøver at få hinanden til at fortælle om det. Cecilie lever sine sidste måneder sammen med Ariel og sin varme og kærlige familie, der både tør sørge over at de skal skilles og evner at leve hver dag med hende.

'I et spejl, i en gåde' er en af de få bøger, der opleves så ægte, at den ikke kunne være anderledes. Den er velkomponeret og personerne lever - der er ikke noget svar, læseren skal acceptere, det drejer sig om at leve med Cecilie og englen Ariel. Der er plads til både undren, sorg, humor og håb. Det er lykkedes Jostein Gaarder at skabe en helt usentimental enhed af tanker - samtaler og livet i familien - en moderne legende. For unge fra 12 år og en vidunderlig oplæsningsbog.

 

Anne Provoost: Fald Oversat af Nina Malinovski og Ludo Leroy. Høst & Søn l997. 304 sider. 275 kr.
Fald er fortællingen om mennesker, der ved at søge at beskytte værdier de sætter pris på, kommer ud i en situation, hvor de gode hensigter fører til hadefulde og destruktive handlinger, der ender i en katastrofe. Her vises, hvordan almindelige mennesker kan blive nazister. Den viser også, hvordan en krigs følger varer generation efter generation. Det er den 17-årige Lucas der fortæller. Mens han gør det - dels i nutid, dels i fortid - falder nogle af tingene på plads for ham. Men ingenting er mere som de var efter denne sommerferie. Han er som hver sommer i sin morfars hus på landet i Belgien. Men morfar er død nu og Lucas opdager, at alle andre ved noget om ham, som han ikke selv har kendt og som også handler om hans egen mor og Caitlin, den jødiske pige Lucas forelsker sig i. Fortiden bliver altfor levende. Samtidig bliver han lokket til at slutte sig til byens nynazister - skildringen af, hvordan han skridt for skridt bliver sluset ind hos dem, indtil han deltager i deres afbrænding af et planlagt asylcenter, er overbevisende. Trådene samles i en ulykke, der bliver tragisk for både Caitlin og Lucas. Han bliver først betragtet som hendes redningsmand og derefter syndebuk for de ulykkelige følger. Alligevel er der et håb: Lucas er med til at tage imod de nye flygtninge, som kommer til byen, der er ikke kun had og fortvivlelse tilbage.

Fald er ikke en bog at begynde på, hvis man skal nå noget andet de næste par dage. Den er spændende og velkomponeret. Men det er det klare og gennemsigtige sprog, hvor hver detalje er gennemarbejdet indtil person og situation er troværdig, der gør at hver linie på hver side står levende og klart. En ungdomsroman - også for voksne.

 

Ursula Wölfel: Et hus for alle. På dansk ved Erik Jensen. Sommer & Sørensen 1993. 325 s. Danas, hendes families og venners liv fra hun bliver født 1904 i en fattig østrigsk bondefamilie gennemde to verdenskrige og til hun oplever det tredie riges sammenbrud i Tyskland 1945. Hendes mand bliver nazist og SS-mand, så overbevist, at han sender deres udviklingshæmmede lille søn til en af de udryddelsesanstalter, der blev oprettet under eutanasiprogrammet fra 1939. En risikofyldt indsats fra familie og venner og enkelte andre redder ham, men ikke de andre. Skønt udryddelsesanstalterne er skildret afdæmpet, er deres grusomhed klar. Den historiske udvikling, der førte nazismen frem, bliver levende sammen med almindelige menneskers livsvilkår. Personerne er ægte og nuancerede, sproget klart og usentimentalt. Der er en tidstavle, hvor de faktiske begivenheder er sat sammen med bogens fiktive, og en ordliste med forklaringer/forkortelser. Prisbelønnet i Tyskland. Fra 14 år - også for voksne!

www.aslan.dk  

Tilbage til forsiden