Bemærkelsesværdige billedbøger
 

                                  
fra www.aslan.dk Nyeste ajourføring 26. januar 2010

       
                   Pga. eksamen bliver der ikke megen tid til at ajourføre denne oversigt de næste måneder
                           – men der venter mange spændende bøger.

                          Se også
Fortællingen.dk. Børnelitteratur.dk er et online-opslagsværk, hvor danske forfattere og
                          illustratorer til børne- og ungdomsbøger kan præsentere sig selv og deres værker. Læs mere her.


                           Disse bøger er meget forskellige. Det er deres holdninger også.
                            De er udvalgt fordi de har litterær og kunstnerisk kvalitet
                            og er værd at læse – især hvis man ikke
                            er bange for overraskelser

                            Fordi en bog er en bemærkelsesværdig billedbog er den
                            ikke nødvendigvis en bog for mindre børn.
                            Det er en genre med mange muligheder og udfordringer.
                            Men de er alle sammen for læseglade voksne!

                            Flere følger


                           
Udvalget er mit; noten indtil videre oftest
                             – evt. bearbejdet - fra bibliotekerne.

                            Anmeldelser på nogle af dem følger for sig selv.

 

 


2009

Rosenbeck, Anna: Da Martins bedstefar døde / forfattere: Anna Rosenbeck, Inger Thormann ; illustrator: Ursula Seeberg. Hans Reitzel, 2009. [36] sider : alle ill. i farver. 168 kr.
Billedbog. Martin er 9 år, bedstefar er 84. De er verdens bedste venner, og en gang om ugen hygger de sig sammen. Bedstefar får et slagtilfælde og kommer på plejehjem, hvor de stadig er sammen hver uge. Han venter at dø og er ikke bange for det, fordi, som han siger, han har lagt sit liv i Guds hænder, men han lægger vægt på, at Martin skal vide, hvor meget han betyder for bedstefar og hvor højt han elsker Martin. En dag dør han stille og roligt og Martins mor er hos ham. Begravelsen er god, men det er alligevel svært. Om aftenen fortæller mor ham, at en dreng på ni år ikke behøver at forstå alting. Voksne kan også have svært ved at forstå det med døden og med Gud.


Mogensen, Jan: Den forældreløse strudseunge.
Carlsen 2009. 28 s. 249,95 kr.

Bluitgen, Kåre: Striber, striber, striber. Ilustrationer af Birde Poulsen. ABC, 2009. - [28] sider : ill. i farver. 229 kr.
Billedbog. Zeb, den lille zebra, er ved at være træt af striberne i zebraflokken, og tager ud på savannen, for der må være noget større og bedre end bare striber. Han møder bl.a. myreslugere, løver og elefanter, inden han finder meningen og hans egen plads på savannen.

Ramholt, Sisse: Chokoladehunden.
Toril Bækmark, tegninger. Tankestreg, 2009. - [28] sider : alle ill. i farver. 199 kr.
Billedbog. Hunden Tellus fra Vovstrup drømmer om et andet liv, og stikker af til nabobyen Kattrup, hvor han bliver chokolademester og bader i chokolade hver dag. Men hans problem er, at både hunde og katte fortjener det bedste.


Wung-Sung, Jesper: Kamelen kom til sidst. Illustrationer: Ursula Seeberg. Fugl, 2009. [28] sider , alle ill. i farver. 100 kr.
Billedbog. Efter seks dages hårdt arbejde har Gud skabt jorden. Nu skal han hvile sig. Men han har glemt noget. En bunke ben som hastigt bliver til et meget mærkeligt dyr.
Originaludgave: 2000. Fra 4 år.

Lange, Tove Krebs: Flyt så den sutsko! Illustrator: Tove Krebs Lange. Høst, 2009. [28] sider : alle ill. i farver. 199,95.
Billedbog. Bjæffe og Bene deler værelse. Men pludselig en dag deler Bjæffe værelset op, så de har hver sin del, og det tvinger Bene til at tage nogle konsekvenser.

Bredsdorff, Bodil: Farfars vilde gås. Illustrator: Flemming B. Jeppesen.  Klematis, 2009. [32] sider : ill. i farver. 248 kr.
Farfars barnebarn fortæller om farfar, som finder et æg, får det udruget og lever sammen med den sjove og særlige grågås Kalorius.

Kappel Jensen, Gry: Wilbur - den gule kat. Illustreret af Sissan Richardt. Turbine, 2009. - [28] sider : alle ill. i farver ; 29 cm. 248 kr.
Billedbog. Katten Wilbur er helt som andre katte bortset fra en ting, han er gul. De andre katte mobber ham. En tur ud i mørket hvor alle katte er grå og et møde med den blå baggårdskat Nadja lærer ham at leve med sin farve.

Lund, Naja: Kammalaat Sofusi = Min ven Sofus / allattoq: Naja Lund / assiliartalersuisoq: Arnannguaq Høegh / tekst: Naja Lund / illustreret af Arnannguaq Høegh ; nutserisoq: Annga Lynge ; oversættelse: Annga Lynge

Saqqummersitaq siulleq

[Nuussuaq] : Milik, 2009.

[36] sider, ill. i farver

Billedbog om Berthi, en pige på 6 år. Hun er på fisketur i en grønlandsk fjord sammen med sine forældre. Der sker ikke så meget, så hun døser lidt og drømmer at hun møder en torsk, Sofus, som leder efter sin ven Juulut


H.C. Andersen: De vilde svaner. Decoupager af dronning Margrethe II. 94 sider. 249 kroner. Kristeligt Dagblads Forlag & JJ Film.

Naja Marie Aidt: Huset. Illustreret af Åshild Irgens. Branner og Korch 2009. kr. 249,95
Billedbog. 6 indklæbede hæfter a 16 sider, illustreret i farver
Billedbog med seks små hæfter. Vi møder beboerne i 6 lejligheder i det gule hus, hvor der bl.a. bor en gammel øldrikkende digter, afdøde Hennings hund, forelskede José og skønne Bianca, som har fødselsdag


Kirsten Ahlburg: Den hvide engel. Ill. af Ida Gantriis.  Unitas Forlag 2009. 40 s. Farveill. 129 kr.
Nina har mistet sin mor og skal for første gang holde fødselsdag uden hende. Nina bliver seks år. Hun beder Gud om at få lov at holde fødselsdag sammen med sin mor, bare denne ene dag. I drømme hjælper hendes skytsengel hende, så hun møder sin mor i himlen og ser, at hun har det godt og stadig elsker Nina. Så bliver det alligevel en god børnefødselsdag, selv om både Nina og far savner mor. Ida Gantriis’ illustrationer dækker Ninas følelser godt.
Fin og usentimental billedbog om sorg og om at komme et stykke videre i al leve med den.


Lone Munksgaard Nielsen: Vinden jeg kaldte Isbjørn. Ill. af Knud Odde.  Gyldendal, 2009. [28] sider: alle ill. i farver. Kr. 299,95.
Et lyrisk og mytisk drømmebillede med isbjørne, som symboler for en kvindes søgen i sig selv, og i den fysiske verden. Fra 8 år.2008
Thorstein Thomsen: Hvordan grisene fik deres tryner. Illustrationer Birde Poulsen.  ABC, 2008. -[28] sider : alle ill. i farver. 229 kr.
Billedbog. De første grise havde lange næser. De vidste ikke, hvem de var, og prøvede at efterligne andre dyr. Men først efter mange forsøg får de flade tryner og finder deres identitet. Fra 4 år.

Ann Mari Urwald: Monsterhæren. Illustreret af Anna Margrethe Kjærgaard. Borgen, 2008.  22 sider : alle ill. i farver. 179 kr.
Billedbog om Frederik på 6 år, der har kræft. Han er gal på alle og tegner en hær af monstre, som skal hjælpe ham med at bekæmpe sygdommen, og snart får han det bedre. Fra 4 år.

Barbro Lindgren: Øf øf, Benny. Illustrationer Olof Landström; på dansk ved Kina Bodenhoff. Gyldendal, 2008. [28] sider: alle ill. i farver. 299 kr.
Billedbog. Grisen Benny og hans lillebror vil gerne ud at lege. Mor siger, at de skal passe på nede ved dammen. Benny er ligeglad, og pludselig ryger lillebror i vandet. Fra 3 år.

 

Katrine Marie Guldager: Anton og sorgens pil. Illustrationer Kirsten Raagaard. ABC, 2008. [28] sider : alle ill. i farver. 229 kr.
Billedbog. Anton på 10 år er ked af det, han ved ikke rigtigt hvorfor. Skolen og lærerne, som han ellers er så glad for, kan ikke forklare, heller ikke inspektøren. Men nede ved fyret er den store rødhårede pedel. Anton savner sin far. Fra 7 år.


Mette Egelund Olsen: Når far putter mig, indtil han sover. Illustreret af Lea Letén. - 1. udgave. Høst, 2008.  [28] sider : alle ill. i farver. 149 kr.
Billedbog. Pigen Rose skal puttes af sin far. Der er en masse ritualer, som skal klares og far falder først i søvn. Og så er det Roses tur til at tage over. Fra 2 år.

Vi er alle født frie . Verdenserklæringen om menneskerettigheder i billeder. Oversat af Kina Bodenhoff ; illustreret af: John Burningham ... [et al.] ; med forord af Alberte Winding. Gyldendal : i samarbejde med Amnesty International, 2008. 70 sider : alle ill. i farver. 199 kr.
Billedbog om FN's Verdenserklæringen om menneskerettigheders 30 punkter, med bidrag fra mange, anerkendte billedbogsillustratorer. Udgivet i forbindelse med 60-året for underskrivelsen af Verdenserklæringen om Menneskerettigheder.
Fra 4 år.


Tove Jansson: Mumitrolden. De tre første romaner. Oversat af Jan Madsen og Marie Svendsen. Carlsen, 278 sider, 349,95 kroner.
Tegneserie. Selv om figurerne ikke ligner mennesker, ligner Mumi-universet vores egen verden til forveksling. Mumi-historierne rummer både sødme og skarp satire over fænomener som snobberi og forfængelighed

Tove Jansson: Mumi, Mymlen og lille My. Hvad sker der så? Oversat af Marianne Iben Hansen. Gyldendal 2008. 199 kr.
Billedbog om mumitroldens mange oplevelser på vej hjem gennem den mørke skov.

 

Tove Jansson: Hvem skal trøste Knytten? Oversat af Marianne Iben Hansen. Gyldendal 2008. 199 kr.
Hvem skal trøste Knytten? er en af de oprindelige Mumi-billedbøger med Tove Janssons fantastiske illustrationer og tekst. Her er tale om en billedbog på vers, som henvender sig til både børn og voksne. Bogen udkom første gang på dansk i 1960 og handler om Knytten, som føler sig så lille og ensom, indtil han en dag finder en flaskepost fra den lille Tut, som også føler sig alene og beder om hjælp. Knytten fyldes af mod, da han læser brevet og tager straks af sted for at finde Tutten. (Forlagets orientering, som jeg er enig i).

Ib Spang Olsen: Ib Spang Olsens bedste. Gyldendal, 240 sider, 249 kroner.
Billedbog. Det lille lokomotiv: Om et lille lokomotivs mange oplevelser, da det en dag tager sig en fridag ud i det danske land. Kiosken på torvet: Nede på torvet ligger en gammel kiosk. Hver morgen går kvarterets børn ned til damen i kiosken og hører hende fortælle om billederne på kiosken og alt muligt andet. Regnen: De to regndråber Drip og Dryp forklarer Charlotte hvorfor det regner. De fortæller også om dug, hagl og sne. Min bold: I storbyens trafik skaber bolden vild panik, og hos bageren bliver der ballade, da den maser kringler og kager flade. De talrige bold-unoder stoppes først af kongens poder. Drengen i Månen: En aften opdager månemanden sit spejlbillede i vandet. Månedrengen lover at hente den anden måne. Han tager ned på jorden og oplever både sjove og mærkelige ting: Blæsten: Mathilde og Martin er ude i et rigtigt blæsevejr med både modvind og medvind, og Martin forklarer Mathilde om de fire vinde fra øst, vest, nord og syd..
Samlet udgave af: Det lille lokomotiv; Kiosken på torvet ; Regnen ; Min bold ; Drengen i Månen ; Blæsten. Fra 3 år.

Erik Hjorth Nielsen: Hugin & Munin fortæller om Tors brudefærd. T
Se mere

ekst og illustrationer Erik Hjorth Nielsen. Thorup 2008. [28] sider, illustreret i farver. 229,50 kr.
Billedbog. Ravnene Hugin og Munin fortæller deres unger, om dengang tordenguden Tor måtte tage til Udgård forklædt som kærlighedsgudinden Freja for at få sin hammer Mjølner tilbage fra Jætten Trym. Biblioteket anbefaler: Fra 6 år

Helene Goldberg og Maruska la Cour Mosegaard: Slottet med de mange værelser. Hvordan er du blevet til? Illustrationer af Kirsten Gjerding. Turbine 2008. [36] sider alle ill. i farver. 228 kr. (Lille kloge bi zoomer ind -)
Billedbog om de forskellige måder børn kan blive til på nu og de forskellige familieformer de kan blive født ind i.. På omslaget: Lille kloge bi zoomer ind på forskellige måder at få børn på. Fra 4 år.


Gunilla Hansson: Vi skal ha' en baby!  Tekst og illustrationer Gunilla Hansson. Oversat af Janne Hejgaard.  5. udgave. Haase, 2008. 16 sider, alle ill. i farver. 99 kr.
Billedbog. Daniel skal snart være storebror, og mor forklarer ham om barnet i maven. Mormor passer ham, mens mor er på hospitalet, og sammen med far besøger han mor og lillesøster Ellen, inden de begge kommer hjem.

Brøgger, Lilian: De skæve smil. Illustration: Lilian Brøgger ; og tekst: Oscar K..  Klematis, 2008. - [32] sider: alle ill. i farver ; 248 kr.
Ude i mørket sad de skæve smil. Det var alle de, der aldrig nåede at blive til. For i det mindste at få et navn, leder de, sammen med verdens grimmeste hund, efter Gud.

Jakob Martin Strid: Da lille Madsens hus blæste væk. Fortalt og illustreret af Jakob Martin Strid
. Gyldendal 2008. 40 s. 149 kr.

Susanne Vebel: Nina Sardina. Ill. af Lilian Brøgger.
Forlaget Alma 2008. 25 s. alle illustreret i farver.  219 kr.
Sardinen Nina vil se verden, bygger sin dåse om til en rumraket og tager til månen. Her møder hun rumhunden Laika, der har levet i ensomhed her, siden den i 1957 blev sendt op med russernes Sputnik  2. Og den er naturligvis henrykt over endelig at få sig en ven. Men Nina er en fisk – og der er intet vand på månen! Dog – venskab finder uventede løsninger!

Ann Mari Urwald: Monsterhæren. Illustreret af Anna Margrethe Kjærgaard. Borgen, 2008. 22 sider, alle ill. i farver. 179 kr.
Billedbog om Frederik på 6 år, der har kræft. Han er gal på alle og tegner en hær af monstre, som skal hjælpe ham med at bekæmpe sygdommen, og snart får han det bedre. Fra 4 år.

Merete Morken Andersen: Grisen Godtfreds lille grædebog. Illustrationer af Hilde Kramer. Oversat af Susanne Vebel. Forlaget Alma, 2008. 40 sider. Alle sider illustreret i farver. 219 kr.
Grisen Godtfred er en god gris, selvom han sjældent er rigtig glad.
Nogle gange føler han sig ganske ensom. Så må han græde lidt.
Men så ringer hans gode ven Gunhild ...
I denne sørgmuntre billedbog fortælles og illustreres ømt og medfølende om grisen Godtfred, der i al sin ensomhed bilder sig ind, at han er gravid - for så får han da nogen at snakke med. Hans gode og kloge veninde Gunhild overbeviser ham imidlertid om, at der er mange glædelige ting i tilværelsen, inklusive venskaber.
En klog og meget rørende bog for alle aldre, smukt illustreret i sarte akvareller med mange hentydninger til kendte kunstværker. (Bogguide).

Merete Morken Andersen: Ræven Rogers lille rodebog.. Illustrationer af Hilde Kramer. Oversat af Susanne Vebel. Forlaget Alma, 2008. 40 sider. Alle sider illustreret i farver. 219 kr.
Ræven Roger er rimelig rodet, og så har han svært ved at sige R.
Det er ret pinligt, synes hans tante Rosa.
Roger tager det roligt.
For han er rasende god til noget helt andet ...
I denne rebelske billedbog fortælles og illustreres raskt og ved hjælp af mange R´er om ræven Roger, der tager det med overlegen ro, at han ikke er så god til at sige R, mens hans tante Rosa er ved at gå til af forlegenhed over denne hans mangel.
En klog og meget livsbekræftende bog for alle aldre, smukt og morsomt illustreret i sarte farver (Bogguide).


Oscar K.. Børnenes bedemand. Illustreret af Dorte Karrebæk. Gyldendal, 2008. Ca. 60 sider : ill. i farver. 299 kr.
Børnenes bedemand hedder Jørgensen, og han tager sig rigtig godt af børn, der dør. En dag skal Jørgensen begrave gadebarnet Dinah, som får en smuk begravelse med barbershopsang og stepdans.
På titelsiden: Hør sangene på
www.oscar-k.dk. Fra 8 år. Egnet til højtlæsning.

Peter Mouritzen: De onde byer. Ill. af Otto Dickmeiss. Alfa 2008. 32 s. 218 kr. (Bibelstærk) .
”I De onde byer fortælles om to byer, Sodoma og Gomorra, der er lige så slemme som de lyder, og om Guds besøg i disse byer. På sin vej får Gud selskab af englebrødrene, et par agenter fra Guds hemmelige tjeneste og et par rigtig skrappe drenge …” (Forlaget)

2007

Julie Edel Hardenberg: ABCT. illustrationer Bolatta Silis Høegh ... [et al.]. [Nuussuaq] : Milik Publishing, 2007. [68] sider : alle ill. i farver ; 28 cm. 220 kr.
En ganske anderledes grønlandsk billedabc med dansk oversættelse til sidst.

Sussi Bech: Når Peter står op - spiser de pindemad i Kina. [tekst og illustrationer] Sussi Bech. Carlsen, 2007. - [16] sider: alle ill. i farver. 129,50 kr.
Peter står op kl. 9 i Danmark. Men i Etiopien er kl. 11, i Indien er den 13.30 og i Kina er den 16.00. Om tidsforskelle over hele jorden. Fra 3 år.

Mette Moestrup: Ti grønne fingre. Ill. af Lilian Brøgger.
Gyldendal, 2007. 59 sider: ill. i farver. 229 kr.
En historie om Roland, der en morgen vågner op og opdager, at hans hænder er blevet grønne. På vej til lægen ser Roland en blomst, som er helt gennemsigtig. Han får den med hjem, og det viser sig, at han har arvet sin elskede og savnede far Carlos' grønne fingre. Fra 5 år
.

Ulf Stark: Kanel og Kanin. Ill. af Charlotte Ramel; oversat fra svensk af Marianne Iben Hansen. Gyldendal, 2007. [28] sider : ill. i farver. 215 kr.
Vennerne Kanel og Kanin præsenterer kroppen fra isse til fod i en samling poetiske digte.


Louis Jensen: Bent og den kinesiske kasse. Tegninger: Otto Dickmeiss. Gyldendal, 2007. [28] sider : ill. i farver. 225 kr.
Da Bent kryber ned i en kasse, mødes han af mange uhyggelige væsener. Da han flygter videre til en anden kasse, viser det sig at den er befolket af endnu værre og farligere væsener. Og sådan bliver det ved!

Kåre Bluitgen: Pibetrolden. Ill. af Birde Poulsen.
Gyldendal, 2007. [28] sider : ill. i farver. 229 kr.
Isbjørneunge vækkes af en lyd fra pibetrolden. I den grønlandske nat møder han mange farer, mens han leder efter sin mor. Han finder hende i hulen, men pibetrolden er der også. Fra 4 år.


Franz Berliner: Humpe / [skrevet af]; illustreret af Kirsten Raagaard. Klematis, 2007. 46 sider, ill. i farver. 268 kr.
Troldeungen Humpe løber hjemmefra, fordi han er blevet drillet. Men han finder ud af, at han længes efter sin familie. Men det er ikke så nemt at finde tilbage. Men så får han hjælp af dyr, alfer, huldrer, skovtrolde og kloge troldekoner. Fra 5 år.

Lea Letén: Gaven til far.[tekst og illustrationer] Lea Letén. Høst, 2007.  [28] sider : alle ill. i farver. 149 kr.
Billedbog om Knud, der skal finde en fødselsdagsgave til sin far. Da mor og Knud er i butikken, finder Knud den bedste gave - en fantastisk lilla kam. Knud er lykkelig. Han havde bare lige glemt, at far jo er skaldet. Fra 4 år.

John Prater: Det store mørke. [tekst og illustrationer] John Prater; på dansk ved Thorstein Thomsen.
Sesam, 2007. [36] sider, alle ill. i farver. 239 kr.
En smuk og poetisk billedbog fra en betagende del af verden om den lille canadiske eskimo-dreng Chinoo, som oplever solen vende tilbage efter mørketiden, Det Store Mørke. På en vandring til kysten møder han en isbjørneunge og en ulveunge og får en blævrende ridetur på en hvalros. Fra 5 år.

Oliver Jeffers: Den fantastiske bogslugerdreng / tekst og illustrationer Oliver Jeffers; på dansk ved Thorstein Thomsen.
Sesam, 2007. [36] sider, alle ill. i farver. 249 kr
Henrik elskede bøger. Men ikke helt som andre børn, nej, han spiste dem. Det blev han både mæt og klog af, men en dag gik det galt. Fra 4 år.

Sven Nordqvist: Hvor er min søster?  [tekst og illustrationer] Sven Nordqvist ; på dansk ved Johannes Møllehave
. Carlsen, 2007. [32] sider : alle ill. i farver. 249,50 kr.
Lillebror og Bedstefar flyver i luftballon ud i verden for at finde storesøster. De ser mange mærkelige ting f.eks. en hest med hoved i begge ender. Til sidst finder de hende. Fra 3 år.


Fiona Watt ; Min første dansebog. Illustreret af Maria Cristina Lo Cascio & Shelagh McNicholas ; på dansk ved Ulrikke Juul Bondo.
Carlsen, 2007. [10] sider : alle ill. i farver + 1 cd. 149, 50 kr.
De grundlæggende trin i fem klassiske danse fra bl.a. Nøddeknækkeren, Svanesøen og Coppelia præsenteret
i tekst, tegninger og musik for de yngste. Fra 3 år.

Karin Feit Almberg: Trolden i mørket. Ill. af Ida Gantriis. Høst & Søn 2008. [28] sider, alle illustreret i farver. 199 kr.
I Mikkels skab bor en trold, der laver hans værelse om til en mørk skov. Mikkels forældre siger at det bare er hans fantasi. Men er det nu det? Fra 3 år.

Anne Pedersen: Snemanden. Ill. af Anne Pedersen. ABC, 2007.  [28] sider: alle ill. i farver. 229 kr.
Billedbog om hvor snemænd tager hen, når vejret bliver for varmt. Bogen har ingen tekst, så barnet kan "læse den højt" for den voksne.

Ida Jessen: Orm får en ven. Ill. af Hanne Bartholin. Høst & Søn, 2007. [28] sider: ill. 199 kr.
Ormen Orm bor i græsset. Han keder sig. En dag sker der noget slemt, Orm bliver klippet over, men det er slet ikke så slemt, for den anden ende af Orm bliver en ny orm - en ven til Orm. Fra 3 år
.

Kim Fupz Aakeson: Derfor prutter man. Ill. af Rasmus Bregnhøi. Carlsen, 2007. [28] sider: alle ill. i farver. 229,50. kr.
Historien om, hvordan mennesket i fordums tid lærte sig at tale numsesprog for at kunne bære børnene i munden lige som killinger, og hvordan numsesproget siden gik tabt. Fra 4 år

Anders Morgenthaler: Min fars halve liv på lokum. Ill. af Jan Solheim.
Politiken, 2007. 22 sider: ill. (alle i farver). 129,95. kr.  (Politikens børnebøger)
Om drengen Franne, der undrer sig over, at hans far tilbringer så lang tid på familiens toilet. Får han måske besøg via afløbet af andre fædre, som er lige så længe om det? Udfører han klonings-forsøg? Eller har han en anden og smartere familie? Nej - han laver simpelt hen ikke noget særligt. Fra 6 år.

Nina Laden: Picasso og Mutisse. Et ganske særligt værk. Tekst og illustrationer Nina Laden, dansk tekst: Lena Lamberth. [36] sider, alle illustreret i farver. Lamberth, 2007. 269 kr.

Billedbog der forsøger at introducere til to af det 20. århundredes mest kendte billedkunstnere. De kan ikke lide hinandens måde at male på, men ender alligevel som gode venner. Fra 5 år.

Astrid Lindgren: Peter og Petra begynder i skole. Ill. af Kristina Digman ; oversat fra svensk af Kina Bodenhoff. Gyldendal, 2007. [28] sider: ill. i farver. 129 kr.
De bitte, bitte små børn, Peter og Petra, begynder i første klasse på Gustav Vasa Skolen, og de bliver bedste venner med drengen Gunnar. En aften da Gunnar opsøger dem under grantræet i parken, viser de ham hvor dygtige de er til at stå på skøjter. Efter juleferien kommer de ikke i skole. Gunnar savner dem meget. Fra 5 år.

Gunvor Bjerre: Superpizza. Ill. af Mette-Kirstine Bak. Klematis, 2007. [32] sider: alle ill. i farver. 248 kr.
Zaki drømmer om en ny cykel, men far har ikke råd. Zakis far har et pizzeria, og da Zaki hjælper i pizzeriet, sker der noget! Kan man lave pizza med vingummier og makrelsalat? Fra 3 år.


Jesper Wung-Sung: Forbrydelse og fodbold. En røverhistorie,  Fotos Heine Pedersen ; illustrationer Mikala Klubien ; redaktion: Kirsten Selsmark. Danida, 2007. -63 sider : ill. i farver. 148 kr.
Lucas på 10 år er mayabarn, dvs. efterkommer af den ældgamle mayakultur. Han spiller fodbold, jagter en forbryder og drager alene ind til storbyen for at lede efter sin bortrejste fra. Fra 10 år.
Hertil findes dvd-video+lærervejledning, samt dvd-video med titel: Guatemala og supplerende materiale på internettet.
Udgivet i forbindelse med Børnenes u-landskalender, 2007.

Lone Andrup: Fru Pizzas store opfindelse. Ill. af Anja Gram. ANKH, 2007. 24 sider : ill. i farver. + 1 cd. 198 kr.
Fru Pizza bor sammen med sin familie nær Napoli. Hun kommer ved et tilfælde kommer til at opfinde pizzaen. Det bliver en kæmpe succes, og snart strømmer folk til hendes lille hjem på bjerget... Men er det lykken? Fra 5 år.

Cecilie Eken: Mørkebarnet. Illustreret af Malene Reynolds Laugesen. Sesam, 2007. [32] side: alle ill. i farver. 149,95.
På vers fortælles historien om to piger, der bor i samme have, men far og mor kan kun lide det lyse barn. Det mørke må blive udenfor. Fra 5 år


Annette Herzog: Flyvere på himlen. Ill. af Katrine Clante. [28] sider, illustreret i farver. Høst, 2007. 199 kr. 
Pigen Lidja er flygtning og bor nu i et andet land. Der blev krig i hendes land, og hendes bedste veninde dør. Hvordan skal hun nu få nye venner? Fra 6 år

Julie Kyhl: Anton og uret. Tekst og illustrationer Julie Kyhl. Politiken 2007. 25 sider, illustreret i farver. 129 kr.
Antons forældre har travlt, så han besøger bedstefar der fortæller ham om tiden og lærer ham klokken. Bedstefar fortæller også spændende historier fra hele verden. Fra 5 år.


Annegret Friedrichsen: Alfrida og Alfekatten. Illustreret af Dorthe Mailil. Multivers  2007. 38 sider; ill. i farver. 179 kr.
Alfrida savner sin far, men en eventyrkat tager hende med på besøg hos fire piger: Amalie Skram, Selma Lagerlöf, Karen Blixen og Edith Södergran, der som voksne alle bliver berømte forfattere. Fra 6 år.

Mette Kappel: Troldetårnet. Ill. af Rasmus Bregnhøi. Alma 2007. 40 s. 199 kr.
Morsom og vellykket billedbog fra 2 år om trolden, der SKULLE SPISE SUND MAD før han måtte spise is – og så var der ikke plads til mere


Eske K. Mathiesen: Den sultne kat. Illustreret af Ursula Seeberg. Høst, 2007. -[28] sider : alle ill. i farver. 199 kr.
Ny og spændende fortolkning af eventyret om katten, der ville æde alverden. Her nøjes den grådige kat ikke med mælk og grise, nej der kommer både en bus og en statsminister med. Fra 4 år.


H.C. Andersen: Tommelise - en labyrintbog. Illustrationer: Pernelle Laulund. Alma, 2007. [28] s., alle ill. i farver. 249 kr.
Historien om Tommelise fortælles gennem mylderbilleder med labyrinter. Fra 4 år.

Alex Vejby Nielsen: Rigtige drenge drikker kakao. Alfred bliver modig. Ill. af Spil af TidAps. Branner og Korch 2007. 46 s. 129 kr.
Alfred bliver drillet hver dag i skolen. Pludselig en dag har han fået skæg. Et stort. Drillerierene tager til, men Hanne Louise driller ham ikke. Fra 6 år.

Ida Jessen: Orm får en ven. Ill. af Hanne Bartholin. Høst & Søn 2007. 32 s. 199 kr.
Når en regnorm bliver klippet over, bliver den til to – og her bliver disse to venner

Børnenes Ænsyklopædi. Red. af Elin Algreen-Petersen.
Gyldendal 2007. 198 gennemillustrerede sider. 299 kr.
Rigtig mange af de bedste danske forfattere og illustratorer er gået sammen om at lave en helt usædvanlig billedbog for børn under påskud af at lave en ænsyklopædi.

 

Kim Fupz Aakeson og Lilian Brøgger: Pigen der skulle vælge. Gyldendal 2007. 48 s. 169 kr.
En pige kan ikke sove og møder Døden, som skal hente enten hendes far eller hendes mor. Han kan ikke vælge og sætter så hende til det – inden for et døgn.

 

Illustratorprisen overrækkes 8. februar

Kulturministeriets Illustratorprisudvalg for børne- og ungdomsbøger har udpeget prismodtageren for 2006.

Prisen tildeles Ursula Seeberg for ’Regnar Lodbrog og Kraka’ skrevet af Dorte Futtrup.
Prisudvalgets æresliste:
Morten Nobel for ’Havmanden’. tekst Morten Ramsland
 og ’Godterotten’, tekst Vibeke Marx.

Els Cools for ’Bogen om vind og vejr’, tekst Peter A. G. Nielsen.

Peter Malherbes Jensen for ’Det muntre køkken’, tekst Bodil El Jørgensen.

Holmboe, Ellen: Geparden Geo. Illustrationer: Hanne Bartholin. Alma 2007. [28] sider, alle illustreret i farver. 229 kr.

Billedbog med rimet tekst om geparden Geo. Geo har forstyrret sin mors jagt og må selv lære at jage. Livet er ret svært, indtil han møder en hun-gepard, der er ligesom ham.


Jensen, Helle Vibeke: Slangehund / [illustrationer] Helle Vibeke Jensen. Høst, 2007. - [36] sider : alle ill. i farver. 229 kr.
Billedbog. I et fantastisk billedunivers uden tekst fortælles om slangehundens flyvende rejse gennem forskellige universer, til han møder en hun slangehund der danser for ham. Fra 4 år.

Mathiesen, Eske K. : Kragernes konger.  Thomas Balle (illustrationer). -Høst, 2007. - [28] sider : alle ill. i farver.199 kr.
Billedbog. Krager har også en kongerække. Den første konge hed Krage den Kloge og den sidste - ja, det kan der læses mere om her.... Fra 3 år.

Hesselholdt, Christina: Den grådige skarv / [skrevet af] Christina Hesselholdt ; illustreret af Tine Modeweg-Hansen.. Høst, 2007. - 28 sider : alle ill. i farver. 199 kr.
Billedbog. Da Amalie og hendes mor kommer hjem ligger der en død ål på fortorvet. Amalies papfar - papi - så hvad der skete. En skarv tabte ålen, siger papi, men der er flere meninger om det skete. Himlen, skarven og ålen har alle deres egne tanker, og ålen har en "tanke" derudover. Den er ved at rådne. Fra 5 år.

Wolf Erlbruch: And, døden og tulipanen.
Oversat af Christel Amundsen. Høst 2007. 32 s. 199 kr.
Billedbog. And møder Døden, og får ham som følgesvend. Døden er faktisk rigtig venlig. And hjælper Døden, da han fryser, og Døden hjælper And i den allersidste kulde

2006
Lotta Geffenblad: Antons sten.
Tekst og illustrationer Lotta Geffenblad ; på dansk ved Susanne Vebel. Thorup, 2006. - [28] sider : alle ill. i farver. 228 kr.
Anton samler på ensomme sten, som han tager med hjem for at de ikke skal være alene. De fylder ret meget, så en dag drager familien til stranden med alle stenene. Her behøver de ikke at være alene, men så ligger der jo lige en lille pind, der ser så ensom ud. Fra 4 år.

Martin Glaz Serup: Sebastians monster.
Ill. af Lars Vegas Nielsen. Alma. 30 s. 209 kr.
Sebastian skal i seng, men har ikke særlig lyst og siger, at han er bange for monstre. Mor vil læse historie, og far åbner skabet for at vise at der ikke er noget. Men det er der. Der er et monster

Gunilla Bergström: Alfons og Hamdis soldaterfar
/ tekst og illustrationer: Gunilla Bergström ; på dansk ved Nils Hartmann. Gyldendal, 2006. 31 sider, ill. i farver. 99 kr.
Alfons Åberg er nu seks år. Hans ven Hamdi har en far, der har været rigtig soldat i et andet land. Hamdis far vil ikke snakke om krigen, men en dag fortæller han alligevel om en oplevelse han har haft. Fra 5 år.

Morten Ramsland: Havmanden. Illustreret af Morten Nobel
Carlsen, 2006. - [28] sider, alle ill. i farver ; 229,50 kr.
Selvom mor har forbudt det, kan mormor og morfar ikke dy sig for at advare Tobias imod den farlige Havmand, der tager børn med ned til druknede rotter og uhyggelige brandmænd. Men hvem er det lige, der er den modige, da Havmanden faktisk viser sig at eksistere? Det er nemlig ikke en fisk Tobias får på krogen næste dag. Fra 4 år.

Kim Fupz Aakeson: Damen der elskede sin dreng; illustrationer af Rasmus Bregnhøi. Carlsen, 2006. - [28] sider, ill. i farver ; 229 kr. 
Damen er meget bange for at der skal ske hendes dreng noget grimt, derfor sætter hun ham i et fuglebur. Fra 4 år.

Kim Fupz Aakeson: En historie om vokseværk, illustrationer: Lilian Brøgger. Gyldendal, 2006. - [26] sider, alle ill. i farver. 225 kr.
Pers far har vokseværk. Efterhånden bliver han en kæmpe og voldelig drage. Per indser at han og mor må forlade huset for at få et godt liv. Fra 5 år.

Bente Bech: Salmer for de små. Ill. af Bente Bech. DR Multimedie 2006. kr. 99.95. Papbilledbog.
Indhold: Op! al den ting, som Gud har gjort ; Fred hviler over land og by ; Nu falmer skoven trindt om land ; Gud ske tak og lov ; I Østen stiger solen op ; Ingen er så tryg i fare ; Morgenstund har guld i mund ; Nu titte til hinanden ; Lille Guds barn! Hvad skader dig ; Lysets engel går med glans ; Sig månen langsomt hæver ; Dejlig er jorden ; Her kommer, Jesus, dine små

Lilian Brøgger: Anton elsker ymer. Tekst og illustrationer af Lilian Brøgger. Politiken, 2006. - Ca. 90 sider, alle ill. i farver. 99 kr.
Med ord og billeder leger forfatteren med antonymer eller modsætninger. Katten Anton antager de særeste former og farver for at illustrere begrebet. Den er skiftevis lang og kort, fanget og fri og meget mere. Fra 4 år.

Peter Mouritzen: Det tossede tårn. En historie. Ill. af Otto Dickmeiss. Alfa, 2006. - [24] sider, ill. i farver ; 218  kr.
 Da spionenglene fortæller Gud, at menneskene er ved at bygge et tårn op til ham, sender han sine balladeengle ned for at forhindre det.

Jakob Martin Strid: Min mormors gebis. Tekst og illustrationer af Jakob Strid. Borgen 2006. 39 s. 200 kr.
Humoristiske børnerim om mormors gebis, medisterminister Fister, norske nudister og meget mere. Fra 4 år.

Merete Pryds Helle: Tissemagneten. Ill. af Pia Thaulov.  Høst, 2006. - [28] sider, alle ill. i farver ;  199 kr.
Når far og mor synes, at Viggo skal noget, som Viggo synes er lidt farligt, fx svømme uden vinger, trækker tissemagneten i Viggo, og han skal tisse lige med det samme, fx ud over kanten i ballongyngerne. Fra 4 år.
 
Vibeke Marx: Godterotten. Illustreret af Morten Nobel
Carlsen, 2006. - [28] sider, alle ill. i farver ; 299 kr.
Når Asger bliver ked af det, når han bliver drillet, når han er bange for at far ikke kommer som aftalt, og når det er mandag morgen, kommer rotten frem i maven. Men heldigvis kan den også forsvinde igen. Fra 4 år.
 
Anna Jessen: Øremanden. Tekst Anna Jessen, Ida Jessen og Jonas Josefsson ; illustrationer af Cato Thau-Jensen. Høst, 2006.  [28] sider, ill. i farver. 199 kr.  En lille pige vågner en nat. På gaden står en gammel uhyggelig mand med to store poser. Det hun tror er guld er en stor saks som han klipper ører af børn, der sover, med... . Men så vågner pigen, RIGTIGT! Fra 5 år.
 
Niels Lund: Var giraffen opfundet i gamle dage?
Illustreret af Charlotte Pardi. Carlsen, 2006. - [28] sider, alle ill. i farver ; 229 kr.
Hvor nedstammer mennesker fra? Er det fra aberne? Og var farfar så en abe? Og hvordan med giraffen? Hvem har opfundet den? Emma spørger far, som forsøger at svare - og det bliver ikke kedeligt. Fra 3 år.
 
Marianne Iben Hansen: Nanna Nokkefår får nok. illustrationer: Hanne Bartholin. Gyldendal, 2006. - [26] sider, alle ill. i farver ; 225 kr.
Nanna Nokkefår forlader det trivielle liv i fåreflokken. En modekonge begejstres over hendes hår, og snart har alle byens damer frisure og hårfarve som Nanna. Nanna bliver rig og får mange fans. Men er det lykken? Fra 4 år.

Naja Marie Aidt: Hvor er Villy? Illustreret af Otto Dickmeiss. Branner og Korch, 2006. - [28] sider, alle ill. i farver. 179 kr.
En bamse og en fugl leder efter Villy, eller også er det bare søstrene Kristine og Nanna, der leder efter lillebror. Endelig finder de ham, men de finder også fars grønne paryk og mors gummistøvler. Fra 3 år.
 
Morten Ramsland: Tarvelige Tom. Ill. af Kamilla Christiansen. Carlsen, 2006. - [28] sider, alle ill. i farver ; 29 cm. 229,50. kr.
En ubehagelig dreng får en alvorlig lærestreg af sin lillesøster. Der er aldrig problemer med Freja, siger de voksne. Hendes storebror Tom er derimod adfærdsforstyrret og får al opmærksomheden. For at blive set beslutter Freja sig for at gøre noget som Tom kunne finde på. Fra 5 år.

Oscar K.: De tre. Ill. af Dorte Karrebæk. Dansklærerforeningen, 2006. - 2 bind : alle ill. i farver. 200 kr.
Bd. 1 Da Simba og Carlo fandt en killing på vejen. De to hårde hunde, Carlo og Simba, møder en lille kattekilling, en lille tynd skid med pjusket pels. Den hedder Gerda Roulund, men bliver hurtigt døbt Røvlund. De hårde hunde har bløde punkter, og da Røvlund vil have en godnat historie, fortæller de en, men den er blodig og uhyggelig, så hun drømmer uhyggelige drømme.
Bd. 2. Da Carlo blev bidt over af en stor, stor hund  De to hårde hunde, Carlo og Simba, oplever usædvanlige ting sammen med killingen Røvlund. Carlo bidt midtover af en stor hæslig hun. Der er blod over det hele, og Carlo kommer på sygehuset i to dele. Han syes sammen, og da han kommer hjem er det Røvlund der bestemmer og styrer. Fra 8 år. Let at læse.

Thorstein Thomsen: Hr. Skaldemus kan ikke dunke. Ill. af Birde Poulsen. Gyldendal, 2006. - [28] sider, alle ill. i farver. 215 kr.
Hr. Skaldemus vil gerne være en god basketballspiller fordi hans kæreste, frøken Hår, elsker at se på basketball. Det er ikke nemt at blive god til basketball, når man er meget mindre end de andre, og ikke kan dunke. Fra 4 år.

Anna-Clara Tidholm: Et lille øjeblik / tekst og illustrationer  Anna-Clara Tidholm ; på dansk ved Johanne Katz. Gyldendal, 2006. - [28] sider, alle ill. i farver. 199 kr.
Nino og Anni er to små kaninunger. De mødes og deler pandekager og kirsebærtærte og finder ud af at blive venner. Fra 1 år.

Bente Olesen Nyström: Hr. Alting.
Ill. af Bente Olesen Nyström. Gyldendal, 2006. - [28] sider, alle ill. i farver. 225 kr.  Billedbog uden tekst. I et detaljeret billedforløb følger vi Hr. Alting på en spændende og sjov rejse, gennem eventyrlige og drømmeagtige landskaber. Fra 4 år.

Stefan Frello: Den flyvende gris Ill. af Ursula Seeberg.  Gyldendal, 2006. - [28] sider, alle ill. i farver. 215 kr.
Den fløjtespillende pige Joan vandrer rundt i bjergene på Korsika mellem de vilde grise som går frit omkring, da en ualmindelig stor og dum trold bryder ud af bjerget og tager hende til fange. Fra 4 år.

Christina Hesselholdt: Prinsessen og de halve slotte.
Illustreret af Tine Modeweg-Hansen. Høst, 2006. - [36] sider, alle ill. i farver. 199 kr.
Prinsessen og drengen flyver hjem til slottet bag solen, hvor drengen regerer over det halve kongerige. Fra 5 år.
fortsættelse af Prinsessen i sommerhuset (2001) og Prinsessen på sandslottet (1998).
 
Kim Fupz Aakeson: Den grusomme jæger. Illustreret af Cato Thau-Jensen.  Carlsen, 2001. - [28] sider : alle ill. i farver.
Den grusomme jæger elsker at pløkke dyr og derhjemme får både sønnen og konen tæv. Men en dag kommer han til at skyde en engel ned. Mon Gud nu vil straffe ham? Fra 4 år.


www.bibliotek.dk