Til børn og unge og deres
voksne om døden og sorg

Fra At leve med døden – sorg og trøst
http://www.aslan.dk/death.html

Fra www.aslan.dk
Senest ajourført 24. juni 2015


*
Bøger og artikler kan fås hos boghandleren og på dit eget bibliotek. De kan findes og bestilles på www.bibliotek.dk og hentes på det bibliotek, du selv vælger. Udsolgte bøger kan ofte findes på www.antikvariat.net

*
16 gode råd. En pjece med gode råd til venner, fra unge der har mistet
http://www.bornungesorg.dk/for-netvaerket/saerligt-for-venner/pjece-16-gode-raad/

Børn, Unge
 Sorg tilbyder gratis rådgivning for børn og unge op til 28 år, hvis forældre og søskende er alvorligt syge eller døde.
http://www.bornungesorg.dk/

Søskendekram er et kontakt- og debatforum til og for søskende, der har mistet søskende
http://www.soeskendekram.dk

Gennem Børneportalen 
http://boerneportalen.dk  kan børn og unge finde hjælp i mange vanskelige situationer

*

Henrik Højer Mikkelsen: Børn og unge dør også.
 Borgen 2000. 108 s. 

Kender du et barn som har mistet? 25 tekster om at miste, skrevet til børnene og deres pårørende / Jonathan Løw (redaktør) ; illustrationer: Martin Schwartz. Mellemgaard, 2006. 217 s.
Indhold: At leve med sorgen - 1 (Jonathan Løw: Sorgens fugle. Alberte Winding: Min mor er en guldtråd og et par nye sko. Karen Bussck: Kan man godt gå i Tivoli dagen efter ens mor er død? Sorg er en kærlighed, du ikke kan blive af med : interview med Johannes Møllehave. Per Bøge: Projekt OmSorg : skolens rolle i forhold til unge som pårørende. Anders Bondo Christensen: Eneulykke! Preben Engelbrekt: Når far eller mor bliver alvorligt syg og måske dør. Sven Thomsen: Døden som et livsvilkår). Selvmord og børns sorg (Louise Benner: Da verden blev tavs. Bundløs : interview med Ramona Dylweski og Anne Braad. Inger Anneberg: "Du skal sige det, som det er .."). Sorg og tro (Åndelig omsorg for børn, der mister / Ole Raakjær og Peter Øhrstrøm. Marianne Davidsen-Nielsen: Når Gud er en spasserrøv. Rushy Rashid Højbjerg: Død og borte). At leve med sorgen - 2 (Se nu stiger solen / Birgitte Nygaard og Lis Hillgaard. Rita Poulsen: Ronja Røverdatter : at turde gå tur med sorgen. John Aasted Halse: Hvordan finder børn, der har mistet - modstandskraft? Elsebeth Gerner Nielsen: Om hvordan det at miste kan bæres. Michael Hviid Jacobsen: Børnenes memento mori : at uddannes til døden. Dorthe Korshøj: Tabu er et voksenord : interview med Bubber. Anni Schwartz Hansen: Giv sorgen ord med bøger og billeder. Jes Dige: Jeg vil elske min mor til jeg dør). Digte og noveller om sorg.Jostein Gaarder: I et spejl i en gåde. Dorit Willumsen: Væk. Erik Møller: Af jord er du kommet. Når du mister Dorte Korshøj: Til forældre og pårørende ; Til børnene.

Maria Leionhielm (red.): Håb og afmagt – spørgsmål i forbindelse med børns sygdom og død. Oversat af Martha Andersen. Unitas 1996. 79 s. 

Atle Dyregrov: Sorg hos børn. En håndbog for voksne.
 Forord af Magne Raundalen. Oversat af Lone Bjarkow og Kirsti Poulsen. 4. oplag. Dansk Psykologisk Forlag 1997. 158 s.

Inger Anneberg: Håbets labyrint. Når et barn får en livstruende sygdom. 
Høst & Søn i samarbejde med forældreforeningen Børn og unge med Kræft 1998. 239 s.  

Donna O'Toole: Om børns tab og sorg. Oversat af Guni Martin.
Ørnen 1998. 43 s.

Birte Als: Kun et knust hjerte er helt: tidligt forældredødsfald, tabsbørn og stedbørn. 
Gyldendal 1989.

Atle Dyregrov: At tage afsked. Ritualer der hjælper barnet gennem sorgen 
Hans Reitzel 1996. 68 s.

Atle Dyregrov og Magne Raundalen: Sorg og omsorg i skolen.  Hans Reitzel 1996. 160 s.

Atle Dyregrov: Børn og traumer Oversat af Anne Grete Holtoug.
Hans Reitzel 1998. 188 s.


Anne Jacobsen: Børn og sorg - om børns reaktioner på tab og død. 
2. rev. udg. Hans Reitzels Forlag 1994. 88 s.

Anne Jacobsen: Kan man dø om natten? Når børn rammes af en livstruende sygdom 
2. udgave. 1. oplag. Gyldendal Undervisning 1998. 135 s.

Mickie Gustafson: Bare en hund. Overvind sorgen ved at miste en ven.
 Oversat af Marie-Louise Hoya Schiøler. Klitrose 1990. 120 s. ill.
Med hunde som udgangspunkt gives en hjælp til mennesker, der har mistet et kæledyr: meget handler lige så meget om at miste mennesker.

Sådan føles sorg / tekst: Mattias Danielsson, Caroline Ginner ; illustration: Eva Lindström ; novelle: Ylva Karlsson ; dansk oversættelse: Jesper Wad. Klematis, 2008. - 53 s. : ill. i farver.
Børn fortæller om deres sorg. Desuden information om hvad der sker i kroppen, når man er ked af det og gode råd om, hvordan man kan håndtere sorg. Fra 10 år.

Børn om mors og fars død : 32 børn skriver om at miste mor eller far. Idé: Signe Rølmer, redaktion: Signe Rølmer og Peter Olesen, vignetter: Mathilde Ravn, portrætfotos: Tomas Bertelsen. Kroghs Forlag, 2000. 188 s., illustreret.

Min søster døde - min bror døde. 25 børn og voksne skriver om at miste en søster eller bror / idé: Anneli Sejer Iversen; redaktion: Anneli Sejer Iversen og Peter Olesen ; foto: Henrik Bjerregrav. - Kroghs Forlag i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, 2001. 196 s.: ill. - ([Sorg og savn-serien])

   Indhold: Hanne Mousten Pedersen: Gid nogen havde opfanget de signaler, jeg sendte. Kristoffer Thyregod Lassen: Et hul i min sjæl.Uschi Tech: Øjne, der kan se. Berit Holm Jensen: Jeg gav Gud alle mulige løfter. Esben Larsen Mikkelsen: Jeg kunne ha' grædt af misundelse. Rikke Andresén: Det var nok også bedst, at din søster døde. Birte Lehmann: Det er nok bare en efterårsdepression. Poul Skov Jensen: Jeg skjulte min sorg. Ghita Vagn Nielsen: Nu er du jo også i puberteten. Dorte Mikkelsen: Jeg har følt mig glemt lige siden. Simon Otto Nielsen: Det er aldrig flovt at græde. Anette Liv Nielsen: Smerten ved at miste Daniel. Susanna Lærke Nielsen: Hej med dig! Rikke Tønners Brandt: Kærlighed og jalousi. Brian Wohlert: Det ligger ikke til mig at græde. Tina Rovsing Olsen: Tid at give slip. Birgit Christiansen: De værste år i mit barneliv. Thomas Gyldenkerne: Sandheden om min bror. Camilla Abild Jørgensen: Har du noglesøskende? Jimmy Mortensen: Ud af de faste rammer. Rikke Haahr Hansen: Astma - kan man dø af det? Heidi Jakobsen: Vi er tit oppe at se til Allans Have. Sam Solamani: Jeg var ikke til min brors begravelse. Eva Bostrup: Livet gik i sort. 


Til børn om sorg
og om at miste

Gunvor Ganer Krejberg: D for morfar.  Ill. af Lykke Bianca. Cadeau 2014. 46 s.
En samtalebog om livet og døden med en usædvanlig vinkel: Tiden. Maries elskede morfar er syg og ærlig om, at han ikke kan overleve. Marie graver sig i fortvivlelse ned i jorden, til hun når en grotte, hvor drengen Moris (døden) våger over uret, der styrer tiden i verden. For at give morfar mere tid stopper Marie pendulet og bliver straks sendt tilbage til jorden. Nu går hun tilbage i tiden sammen med morfar og oplever ham og sin mor som børn og unge og sig selv i mors mave, mormors begravelse. Derigennem viser morfar hende, at det er nødvendigt at tiden går, uden døden ikke livet. Og nu er Marie i stand til at give slip på morfar; D for dejlige morfar. Illustrationerne dækker følelserne fint. En god bog om tid og død at læse sammen med et barn – ca. 6-9 år.


Bach-Lauritsen, Rebecca: Ellens ark
. Høst, 2014. 64 s.
Ellen kommer hjem fra skole og finder sin lillebror død ved en ulykke. I korte afsnit vises hendes og forældrenes liv i den første tid efter. Det er fortvivlende og hjertegribende og alligevel ikke uden håb. En helt usædvanlig og læseværdig bog. Fra 11 år.

Dürr, Morten: Skaderne. Ill. af Peter Bay Alexandersen. Alvilda, 2014. 49 s., ill. i farver.
Oscar og hans lillebror Asger oplever en lang hård tid, hvor deres mor bliver mere og mere syg af kræft, går ud og ind af hospitalet og til sidst dør fra dem. Verden er tom og grå for dem og deres far. Deres far ønsker en skaderede i toppen af et træ fjernet, og begge drenge prøver. Men Asger kan ikke få sig til det, fordi der er æg i reden, og Oscar finder stumper af et kærligt brev fra deres mor i reden, da han skal prøve. Han sætter dem sammen, og så bliver livet en lille smule lysere.
Ill. dækker følelserne så godt, at man tror at være med.
En af de bedste beskrivelser af tab og sorg og kærlighed, jeg nogensinde har læst. Værd at læse højt og snakke om.

Spiller engle fodbold?
En
usædvanlig vellykket familiebog om døden, om trøst i sorgen og om at tale med Gud.
I en rammefortælling om farfar, der er død, taler far og sønnen Martin og farmor sammen om sorg og trøst og om engle, der hjælper Gud, også med at trøste. De tager udgangspunkt i Bibelens fortællinger om Jakob og Esau, Bileams æsel, om engle der trøster og beskytter - skytsengle -, Jesu fødsel og opstandelse og Peter og englen. Aftenbøn og fadervor er en naturlig del af fortællingen. Der er en side, hvor barnet kan skrive sin egen bøn. Illustrationerne er farvestærke og kaster et nyt lys over hver fortælling. Poul Geil er præst i folkekirken og Anne Marie Johansen er billedkunstner og arbejder meget med bibelske motiver - deres solide faglige baggrund giver en ubesværet fortælling.
 Spiller engle fodbold? er meget god at læse op og kan bruges i mange forbindelser, ikke udelukkende i familien, men også fx til børnegudstjenester, det er kernetekster, der her bliver åbnede for børn på en ægte og usentimental måde. 
Spiller engle fodbold?
 er i billedbogsformat og rigt illustreret - udgivet i 500 nummererede eksemplarer på forlaget Nordenvind 
http://www.nordenvind.dk/Forlag.html
 , som er tilknyttet kunstgalleriet Galleri Nordenvind i Sæby. Skriften er desværre ret lille. Der er nøjagtige henvisninger til bibelteksterne og 
til
 www.dendanskesalmebogonline.dk 

Geil, Poul: Spiller engle fodbold? Illustrator: Anne Marie Johansen. Sæby, Nordenvind, 2010. 35 s., ill. i farver-


Du er ikke alene. Noveller.
Børn, Unge & Sorg 2013. 127 s.
Noveller af Kenneth Bøgh Andersen, Kirsten Sonne Harild, Ida-Marie Rendtorff og Merlin P. Mann. llustreret af Rasmus Jensen, Jan Solheim, Otto Dickmeiss og Leo Scherfig.


Lea Østergaard: Himmelby. Min mindebog.
Ill. af Lea Letén. Alfa 2010. 40 s.
En mindebog for mindre børn, der har mistet, beregnet til at bruges sammen med en voksen.

Kirsten Ahlburg: Den hvide engel. Ill. af Ida Gantriis. Unitas Forlag 2009. 40 s. Farveill.
Nina har mistet sin mor og skal for første gang holde fødselsdag uden hende. Nina bliver seks år. Hun beder Gud om at få lov at holde fødselsdag sammen med sin mor, bare denne ene dag. I drømme hjælper hendes skytsengel hende, så hun møder sin mor i himlen og ser, at hun har det godt og stadig elsker Nina. Så bliver det alligevel en god børnefødselsdag, selv om både Nina og far savner mor. Ida Gantriis’ illustrationer dækker Ninas følelser godt.
Fin og usentimental billedbog om sorg og om at komme et stykke videre i at leve med den.

Rosenbeck, Anna: Da Martins bedstefar døde
 / forfattere: Anna Rosenbeck, Inger Thormann ;illustrator: Ursula Seeberg. Hans Reitzel, 2009. [36] s.: alle ill. i farver.
Billedbog. Martin er 9 år, bedstefar er 84. De er verdens bedste venner, og en gang om ugen hygger de sig sammen. Bedstefar får et slagtilfælde og kommer på plejehjem, hvor de stadig er sammen hver uge. Han venter at dø og er ikke bange for det, fordi, som han siger, han har lagt sit liv i Guds hænder, men han lægger vægt på, at Martin skal vide, hvor meget han betyder for bedstefar og hvor højt han elsker Martin. En dag dør han stille og roligt og Martins mor er hos ham. Begravelsen er god, men det er alligevel svært. Om aftenen fortæller mor ham, at en dreng på ni år ikke behøver at forstå alting. Voksne kan også have svært ved at forstå det med døden og med Gud.
 
”En usædvanlig god bog om døden for børn fra fem til ni år” Sara Nørholm i Kristeligt Dagblad 

Andersen, Karen-Sophie: Judithes hemmelighed.
 Facet, 2010. 150 s.
Judithe, som går i 6. klasse, får det svært, da hendes mormor dør og hun selv bliver vidne til en forbrydelse. Hvad er det rigtige at gøre?
Judithes
hemmelighed 
er værdifuld ved sin fine og levende beskrivelse af Judithes sorg og hvordan hun kommer igennem den ved at være sammen med især sin veninde Sasjas varme familie.Gode ældre bøger 

Jette Varmer: Tusmørke-træet.
Illustrationer: Bente Beck. Vadis, 2004.128 s.: ill.
Mies morfar er meget syg og dør af kræft. Hun føler sig meget ensom med sorgen, men en dag møder hun drengen Martin. Martin kender Tusmørke-træet, og der kan man tale med hinanden om alting

Larsen, Jens Peder: Orions bælte.
 Grøn, 2003. 
9-årige Kasper har kræft og bliver svagere og svagere. Da han og storesøsteren Louise ser et stjerneskud, bliver det starten på kampen mod den onde Morfeus på planeten Solar. Fra 9 år.
Meget læseværdig og en fin beskrivelse af familiens oplevelse af og reaktion på Kaspers sygdom og død.


Per Bøge: Om sorg. Når nogen man elsker dør. Et undervisningsmateriale til 6.-7.-8. klasse. Cases Lene Stærbo; afsnittet "Det vedrører os alle" Jes Dige. Redaktion Birgitte Andersen. Kræftens Bekæmpelse 1996. 147 s., ill. Gratis. Hertil hører videokassette: Når livet går sin vej, og kassettebånd: Med sorgen som blind passager. 

Sue Alexander: LeïlaIll. af Georges Lemoine. Høst & Søn 1987.
Billedbog. Leïla er ti år og født i en beduinfamilie i den store ørken. Da hendes yndlingsbror forsvinder i sandet, forbyder hendes far i sin sorg, at hans navn må nævnes. Kun Leïla tør overtræde hans strenge påbud og hun opdager, at kun ved at give sorgen ord, kan den blive overvundet. Fra 6 år.

Natalie Babbitt: Dømt til at leve. Munksgaard 1985.
Den 10-årige Winnie møder familienTuck, der er ramt af en sjælden skæbne: alle har drukket af en kilde, som giver udødelighed. De viser Winnie, at der ikke er liv uden vækst og forandring og at døden er en del af livet. Fra 13 år.

Anne Jakobsen: Der var engang vi ikke var her. En bog for børn om døden. Fotografier afAnne-Li Engström. Hans Reitzels Forlag 1989.
Realistisk og alligevel nænsom fortælling om alt det, der sker, når vi dør. Der er billeder af alt det ukendte for de fleste børn: bedemand, kiste, begravelse/ligbrænding, kirkegård. Fra 4 år.

Budda Leunbach: Mor, hvor er de døde henne? Ill. af Gerda Nystad. Rhodos 1983. 
Enkel bog om at dø og om, hvad der sker med de døde.

C.S. Lewis: Det sidste slag.
 Ill. af Pauline Baynes. Borgens Forlag 1987-
 De fire søskende oplever efter en togulykke, hvordan livet efter døden er. Fra 11 år. 

Margareta Melin: Hanne og Leif. En billedfortælling om et venskab mellem en gammel mand og en lille pige. Aros 1974. Også som dias.
Fotobilledbog. Hannes gamle ven dør. Det er en stor sorg for hende, men hun når frem til, at når vi dør, er vi levende hos Gud.
 Billedbog.

Eivind Skeie: Sommerengen. Lohse 1985.
Skrevet til en familie, som mistede et barn. Stilfærdigt fortælles, at barnet bliver båret over i et nyt liv og har det godt der. Oplæsning fra 6 år.


Susan Varley: Grævlingens afskedsgaver.Forum 1986.
Billedbog. Grævlingen dør stille og roligt. Hans venner savner ham meget, men de trøster hinanden ved at tale om ham og om alle de ting, som han havde lært dem og hjulpet dem med.
Fra 4 år.